Бивш агент на испанската Централна разузнавателна служба (ЦРС) е разкрил

...
Бивш агент на испанската Централна разузнавателна служба (ЦРС) е разкрил
Коментари Харесай

Агентът, предал Сергей Скрипал на Русия, е взел $ 200 000 от Москва

Бивш сътрудник на испанската Централна разследваща работа (ЦРС) е разкрил играта на някогашния полковник от съветското Главно разследващо ръководство (ГРУ) Сергей Скрипал, написа английският в. Таймс.

Изданието цитира свои източници от службите в Обединеното кралство, които са показали, че руснакът е бил предаден на Москва от Роберто Флорес Гарсия. Таймс описа историята на някогашния шпионин от иберийската страна. Гарсия е бил вербуван за съветските служби от съветския посланик Павел Мелников, който е работил в посолството в Мадрид от 2000 до 2003 година

За активността си испанецът е получил 200 000 $. Флорес е показал на Москва, че се е срещнал със Скрипал в Мадрид в края на 90-те години на ХХ век, където руснакът е работил и за ГРУ, и за ЦРС, и за английската разследваща работа МI 6. Таймс привежда материалите от делото против испанския шпионин за държавна измяна през 2001 година Той бе приет за отговорен за предаване на засекретена информация на Русия. Според лондонското издание поради дейностите на Гарсия седем испански разузнавачи са били убити в Ирак. Той бе наказан на 12 години затвор, само че след излежаване на пет бе пуснат на независимост и се откри в Тенерифе.

Гарсия съобщи, че няма нищо общо със случая Скрипал. "Името на Скрипал не попада в нито един документ, предаден на Москва от мен. Британските служби се провалиха и в този момент хвърлят виновността върху мен. Няма да се изненадам, в случай че от Лондон ме обвинят, че съм отровил и някогашния сътрудник на съветската Федерална работа за сигурност (ФСС) Александър Литвиненко, който бе в Тенерифе няколко месеца преди да почине през ноември 2006. Може би аз съм сипал радиоактивния детайл полоний 210 в чая му? ", уточни още Гарсия.

Скрипал и щерка му Юлия бяха открити в безсъзнание след отравяне с нервнопаралитично вещество край мол в югозападния британски град Солсбъри при започване на март.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР