Битовите потребители трябва да се подготвят и за среден скок

...
Битовите потребители трябва да се подготвят и за среден скок
Коментари Харесай

Станислав Тодоров: КЕВР е направила всичко възможно, за да намали максимално увеличението на цените на тока и парното

Битовите консуматори би трябвало да се приготвят и за междинен скок от 1 лев на кубик на цената на водата. Тези цени към този момент са факт за към 10 ВиК сдружения на територията на страната. Това сподели ръководителят на КЕВР Станислав Тодоров в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Според него няма учредения за 59% нарастване на цената на водата в Бургас. „ Загубите им на вода през 2022 година са доста по-високи от 2020 година и те са заложени такива като проект. Аз не мога да си разреша едно сдружение да залага по-високи загуби, в случай че всички сдружения в цялата страна съумяват да понижават загубите си ", безапелационен бе Тодоров.

По думите му КЕВР е направила всичко допустимо, с цел да понижи оптимално нарастването на цените на тока и парното. „ КЕВР е взело всички ограничения, с цел да понижи нарастването. Електричеството, което България създава, сме намерили запаси в АЕЦ „ Козлодуй " и със прекъсването на дотациите за ВЕИ инсталациите - сме насочили тези средства към битовите консуматори. Затова там нарастването е единствено 3%. България има този запас и може да си разреши да го насочи към потребителите ", изясни Тодоров.

По думите му обаче не такава е обстановката с газа. Газът в цяла Европа е нищожен и България се конкурира с всички останали страни на интернационалните пазари, с цел да обезпечи съхранението за зимния сезон, т.е. да нагнети задоволително количества в хранилищата, и в същото време да обезпечи настоящото ползване. В доста европейски страни се лимитира потреблението - в Австрия, Унгария, Германия, с цел да могат да запълнят хранилищата си, означи Тодоров. „ В този смисъл нарастването на парното, което е директно подвластно от цената на газа, е минималното, което можехме да си позволим. Реалното нарастване е към 120%, само че с обезщетенията към ВЕИ производителите, можем да ги насочим към топлинната сила и електричеството ", разясни ръководителят на КЕВР.

Той акцентира, че няма по какъв начин цената на тока и парното, която се дефинира два пъти годишно, даже при изключителни условия да се вдигне.

„ Със сигурност мога да кажа, че никой в България няма да студува заради неналичието на газ. Това, което би трябвало да се направи обаче, е да се подхващат съществени ограничения, а това може да стане с едно устойчиво държавно управление. Докато няма такова - нямаме никаква сигурност, че България ще премине през тази рецесия ", съобщи ръководителят на КЕВР.

По думите му имаме обезпечен дълготраен контракт с Азербайджан, който обезпечава 1/3 от потреблението на газ в страната. „ Газпром " са добре пристигнали да дават газ за България при осъществяване на изискванията при в този момент подписания контракт. Но, в случай че аз би трябвало да взема решение - нямам никаква убеденост, че в случай че те обещаят да доставят газ, фактически ще го създадат ", съобщи той.

По думите му сега цената на „ Газпром " би била съвместима с това, което „ Булгаргаз " купува от различни снабдители.

През юли ще получим полутечен газ от Съединени американски щати, добави Тодоров.

Вече е сертифицирана и втората газова връзка с Гърция, добави той.

Тодоров разяснява и механизмите, които са препоръчани, с цел да се помогне на хората да се оправят с по-високите си сметки. „ Това което предложихме в Комисията по енергетика към Народно събрание, е да се намерения за предоставяне на опция за въвеждане на няколко цени на всички услуги, които са комунални и без които едно домакинство не може - ток вода, парно и газ. В момента няма такава опция. Чисто законово КЕВР би могла да направи такива корекции, в случай че се наложат. Това обаче е мярка, която все още няма потребност да се възприема. Но при една задълбочаваща се политическа рецесия, даже КЕВР няма да може да предприеме тези ограничения, в случай че се наложи ", съобщи той.

Именно по тази причина по думите му е била молбата към народните представители да дават на КЕВР пълномощията при възможна рецесия да има пълномощията да подхваща сходни ограничения в помощ на популацията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР