Битови потребители на електроенергия да произвеждат сами или да се

...
Битови потребители на електроенергия да произвеждат сами или да се
Коментари Харесай

Предлагат сами да си произвеждаме тока за бита

Битови консуматори на електрическа енергия да създават сами или да се сплотяват в общности, които да създават за лични потребности и за продажба електрическа сила от ВЕИ, предвиждат промени в Закона за силата от възобновими източници, импортиран в Народното събрание.

Произвеждащи консуматори и общности могат да бъдат и компании, само че без тези, на които производството на сила от ВЕИ е главната им активност, планува още проектозаконът.

В него се залага страната да създаде схеми за финансово подкрепяне на производството и потреблението на ток от произвеждащи консуматори и общности за възобновима сила, както и за чисто отчитане на създадената и потребената от тях сила.

В общностите за произвеждане на ток от ВЕИ могат да вземат участие обособени консуматори като физически лица, микропредприятия, дребни и междинни компании или общини. Те обаче би трябвало да се намират наоколо до енергиен обект за произвеждане на сила от ВЕИ, който да има общността, написа Pariteni.bg.

Тя би трябвало да създава, използва, съхранява или продава създадената сила, написа в законопроекта.

Ползите от това са превъзмогване на енергийната беднотия, понижаване на цените на тока за крайните консуматори, увеличение на енергийната успеваемост и други.

Предвидено е още общността, която ще се занимава с производството на ток, да може да разпределя облага или дивиденти в интерес на совите членове.

Разпределението на облагата обаче не би трябвало да надвишава 6% възвръщаемостта от инвестицията на годишна база. Хората или предприятията в общността могат да се провеждат като комерсиално сдружение, кооперация, съдружие с нестопанска цел или гражданско сдружение. Като за задачата ще се сформира правилник или контракт. 

Общността може да доставя с ток от ВЕИ своите членове от обектите за произвеждане посредством директни електропроводи или посредством мрежа от такива, написа в законопроекта.  

Всяка общественост, без значение дали включва битови или небитови консуматори, би трябвало да се записва в Комисията за енергийно  и водно контролиране. Организацията ще заплаща и такси – за достъп и транспорт като клиент, според одобрените от КЕВР цени и цена за достъп до съответната мрежа като производител. Тя няма да дължи възнаграждение за мрежови услуги към мрежовия оператор, в случай че за съответния месец те не са употребени.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР