Битката за най-добрите таланти вече обхваща всички браншове.Навсякъде компаниите търсят

...
Битката за най-добрите таланти вече обхваща всички браншове.Навсякъде компаниите търсят
Коментари Харесай

Защо топ спортистите могат да бъдат добри мениджъри

Битката за най-хубавите гении към този момент обгръща всички сектори.

Навсякъде фирмите търсят обезверено нови чиновници за действия, за които условията са все по-големи. Те се конкурират освен между тях, само че и на световно равнище с софтуерни колоси като Гугъл, Фейсбук и Amazon. Това принуждава мениджърите, отговарящи за наемането на чиновници, да обсаждат университетите.

Необходимостта от ефикасни чиновници обаче занапред ще нараства. Заради все по-голямата конкуренцията фирмите са принудени да премислят тактиките си за набиране на личен състав и да търсят нови пътища за разкриване на хора с нужните им качества.

Изключително обещаващ, само че като цяло подценяван сегмент, е кръгът на някогашните топ спортисти. А тъкмо тук си заслужава да се отдели повече внимание и да се създадат повече вложения.

Ангажираност и дисциплинираност

Бившите топ спортисти имат доста от личностните качества, които са нужни в професионалния живот и които обезверено се търсят по управническите етажи във всички браншове.

С поддръжката на Фондация " Помощ за немския спорт " Спортната бизнес академия на немската бизнес школа WHU (SPOAC) е направила тест измежду 299 дейни и някогашни топ спортисти. Резултатите демонстрират, че те се отличават със мощна ангажираност и желязна дисциплинираност - тъкмо качествата, които са най-важни за професионалния триумф. Това идеално съвпадане сред стремежи профил на мениджърските фрагменти и качествата на спортистите би трябвало да притегли като магнит " ловците на глави ".

Резултатите от изследването на SPOAC също така демонстрират обилни разлики сред дамите и мъжете в спорта, както и сред състезаващите се в независими и отборни дисциплини. Жените спортисти да вземем за пример са по-склонни на взаимни отстъпки и по-способни да се интегрират, а най-хубави резултати реализират в екип. Факторът " непоклатимост " при отборните спортисти е обрисуван по-ясно, в сравнение с при състезаващите се независимо. Отборните спортисти също така са по-спокойни, по-уверени и по-устойчиви на разочарования.

Не всеки състезател е подобаващ за всяка работа

Фактът, че някогашните спортисти като цяло демонстрират персоналните качества, които са витално значими за професионални триумфи, самичък по себе си не е задоволителен, с цел да докара в фирмите най-хубавите. Задачата на чиновниците, набиращи личен състав, по-скоро е да открият и насърчат подобаващите претенденти, които могат да отговорят на характерните условия на съответната организация.

Малцина спортисти стартират втория си професионален живот с нужните профилирани и методически знания. Повечето би трябвало да учат " на място " разнообразни умения или да ги придобият в стратегии за спомагателна подготовка.

Като предписание, коства си фирмите да влагат в професионалната подготовка на сполучливи спортисти - недостигащите познания могат да бъдат получени, а главните личностни качества съвсем не могат да бъдат добити или пък за това ще е нужен доста дълъг интервал. С две думи: таблицата за умножение може да се научи, ангажираността и дисциплината - не.

Успешните спортисти могат да са изтощаващи

Личните качества, присъщи за топ спортистите, в професионалния живот обаче могат да са по едно и също време потребни и обременяващи.

Спортистите са белязани от непрекъснатата конкуренция и са съсредоточени най-вече върху постигането на задачата. Силно изразеният блян към достижения може да бъде и спънка в професионалния живот, защото не дава опция по пътя към задачата да се огледа вдясно или вляво и да се намерят различни решения.

Това важи и за дисциплината. Налага се мнението, че на някогашните спортисти могат без всевъзможни съмнения да бъдат поверени сложни задания. Проблемите ще бъдат оценени съответно и съзнателно, ще се създадат проекти и плановете ще бъдат доведени до край. Силната дисциплинираност обаче значи и, че нормално е налице забележителна персонална нужда от сигурност. Поради това за мнозина топ спортисти е мъчно да вземат решения в условия на неустановеност.

Атрактивен имидж на работодателя

Успешните спортисти, привикнали с непрекъснатото оповестяване на резултатите от тренировки и надпревари, също така наподобява са привикнали с потребността от информация по какъв начин се оправят. Все отново, в доста компании воденето на непрестанен разговор за постигнатите резултати не е част от всекидневния развой. Освен това в света на стопанската система персоналните достижения рядко могат да бъдат оценени изцяло обективно и съпоставени с оценките на другите, което може да породи у спортистите чувство за нерешителност. За мнозина от тях не е елементарно да получават единствено един път на тримесечие мнения за работата си, по какъв начин ръководителите им ги възприемат и къде са по отношение на сътрудниците си.

Особено значими за триумфа, най-много в динамични организации, където измененията се вършат бързо, са способността да се вземат решения в комплицирана обстановка без еднопосочно сложени цели и способи на деяние, както и способността дилемите да бъдат обсъждани изчерпателно и интензивно, без освен това да се стига до задълбочаване до най-малкия подробност.

Според специалисти по ръководство на личния състав сполучливите спортисти прибягват до " тактичност на кръгова защита " при процеси на промени, когато се следят краткотрайно неустановени отговорности и нерешени управнически въпроси.

Вместо да одобряват краткотрайните несъгласия, сивите зони и непълните процеси като неизбежни феномени при промени и да вземат допустимо най-хубавите решения в създалата се обстановка, спортистите се пробват посредством несъразмерна работа и нощни смени да добият сигурност.

Липсва им така наречен търпимост към неясноти.

Въпреки сходни недостатъци средите на някогашните спортисти могат да бъдат забавен източник за гении. За да ги завоюват, фирмите би трябвало да се показват като вдъхновяващи работодателски марки, предлагайки на спортистите привлекателна среда за персонално и професионално развиване. За това голямо значение има отворената и новаторска просвета в компанията. Новите чиновници и чиновниците на управителни позиции в този момент повече от всеки път търсят свободно пространство, което да им разреши да реализират личните си хрумвания.

Който е подготвен да се изправи пред новите провокации на конкуренцията, с цел да притегли най-хубавите чиновници, ще завоюва. И това важи освен за някогашните сполучливи спортисти, само че и за всички бъдещи чиновници.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР