Битката за Бахмут, украинския град, който Русия от месеци се

...
Битката за Бахмут, украинския град, който Русия от месеци се
Коментари Харесай

Войната в Украйна: Битката за Бахмут се „стабилизира“

Битката за Бахмут, украинския град, който Русия от месеци се пробва да превземе, се " стабилизира ", споделя главнокомандващият на Украйна, пишат от Би Би Си.

По-рано този месец западни публични лица пресметнаха, че от предишното лято насам в Бахмут са били убити или ранени сред 20 000 и 30 000 съветски бойци.

Но все пак Валерий Залужний съобщи, че " големите старания " на украинските войски удържат Русия.

Москва е нетърпелива за победа, откакто напоследък не съумя да реализира огромни триумфи.

Въпреки това военните анализатори считат, че Бахмут има дребна стратегическа стойност, като смисъла на града към този момент е алегорично.

Във Facebook генерал-лейтенант Залужний съобщи, че въпреки обстановката на украинския фронт " да е най-тежка по посока на Бахмут... с помощта на големите старания на силите за защита съумяваме да стабилизираме ситуацията ".

Генерал-лейтенант Залужний пусна своята обява след диалог с началника на Генералния щаб на защитата на Англия адмирал сър Тони Радакин за обстановката в Украйна.

Коментарите му са последният позитивен сигнал от страна на украински публични лица по отношение на дългата борба за Бахмут.

В четвъртък Олександър Сирски, командващ сухопътните сили на страната, съобщи, че съветските войски са " изтощени " край Бахмут.

Сирски добави, че въпреки Русия " да не е изгубила вяра да превземе Бахмут непременно макар загубите на жива мощ и съоръжение... те губят обилни сили ".

" Съвсем скоро ще се възползваме от тази опция, както направихме край Киев, Харков, Балаклия и Купянск ", сподели той, визирайки сполучливите украински контраофанзиви през предходната година.

А по-рано тази седмица украинският президент Володимир Зеленски посети фронтовата линия край Бахмут, където за финален път беше през декември.

На фрагменти, оповестени от неговата канцелария, се вижда по какъв начин в остарял склад той връчва медали на бойците, които назовава " герои ".

В сряда Обединеното кралство съобщи, че украинската контраофанзива западно от Бахмут евентуално ще облекчи натиска върху маршрута за доставяне на града и че съветската офанзива против града може да загуби " лимитираната инерция ", която е имала.

Но в изказването се прибавя, че " украинската защита продължава да бъде изложена на риск от обграждане от север и юг ".

Междувременно Институтът за проучване на войната съобщи в четвъртък, че въпреки Украйна към момента да има числено превъзхождана от групата " Вагнер ", украинските сили " не престават да изтощават наемниците, което ще разреши на украинските сили да организират бъдещи настъпателни интервенции ".

Вагнер, частна наемническа организация, е в основата на съветското нахлуване към Бахмут. Нейният водач, Евгений Пригожин, е заложил репутацията си на завладяването на града.

Преди нашествието в Бахмут са живели към 70 000 души, само че в този момент са останали единствено няколко хиляди.

Превземането му ще приближи Русия до контрола над цялата Донецка област, един от четирите района в Източна и Южна Украйна, нелегално анексирани от Русия през септември предходната година.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР