Битката във Формула 1 никога не спира. Когато ви изглежда,

...
Битката във Формула 1 никога не спира. Когато ви изглежда,
Коментари Харесай

Фетел държи ключа към пазара на пилотите във Формула 1 за 2018 г.

" Битката във Формула 1 в никакъв случай не стопира. Когато ви наподобява, че всичко е най-спокойно под повърхноста се случват най-интересните неща ", думите са на Флавио Бриаторе – една от емблематичните фигури в спорта за последните 25 години.

Думите на Бриаторе разказват чудесно метода на работа в моторспорта. Докато тимовете се борят за купата през сегашния, те развиват колата си за идната година и в същото време сондират трансферния пазар. Формула 1 в никакъв случай не спи.

Така е и сега, до момента в който сме в разгара на най-интересния сезон за последните 10 години и Себастиан Фетел и Люис Хамилтън си оспорват купата, от ден на ден се приказва за пилотските сформира за 2018 година

За идващия сезон към водещите тимове са ясни напълно малко неща, а по този метод в шах са сложени и по-малките отбори.

" Мерцедес " готви Ботас за идващия №1

Сигурен за идващия сезон е Люис Хамилтън. Трикратният международен първенец има контракт за още година с " Мерцедес ". Британецът на няколко пъти разгласи, че бъдещето му не е несъмнено, тъй като желае да се отдръпна до момента в който е на върха.

" Не желая да се боря за върхове, а желая хората да ме запомнят като добър и бърз водач, който постоянно се е борил за успехите. Дори да се откажа в този момент, не мисля, че това ще навреди на наследството, което ще оставя във Формула 1 ", сподели неотдавна Хамилтън.

 Люис Хамилтън евентуално ще се откаже от Формула 1 след 2018 година
© Associated Press

Люис Хамилтън евентуално ще се откаже от Формула 1 след 2018 година

През 2017 година минимум звук има към Валтери Ботас. Финландецът има контракт с " Мерцедес " единствено до края на годината, само че след мощното му показване от началото на сезона, подписването на нов договор наподобява единствено като условност.

Освен блестяща скорост, Ботас сподели и качества на отличен екипен състезател, което се цени доста от шефа Тото Волф.

Финландецът е обсъждан от тима като дълготрайна алтернатива и идващия №1, който да размени Хамилтън.

" Ред Бул " единствен знае и двамата си водачи. Макс Верстапен и Даниел Рикардо ще карат за " биковете " и през 2018 година, откакто са " вързани с желязни контракти ", съгласно шефа им Кристиан Хорнер.

 Рикардо и Верстапен остават в
© Associated Press

Рикардо и Верстапен остават в " Ред Бул " твърдо и през 2018 година

За останалите обаче е ясно, че нищо не е ясно.

Фетел не бърза с подписването на нов контракт

" Ферари " от дълго време не е бил в толкоз добра обстановка – 11 надпревари след началото на сезона отборът води с 14 точки в класирането при водачите и е в действителна позиция да се бори за купата.

От Скудерията към този момент показаха желанието си да задържат Фетел за дълго, откакто договорът му изтича в края на сезона. Италианците са склонни да му предложат тригодишен договор на стойност 120 млн. евро, правейки го най-скъпоплатеният водач.

Последните информации обаче гласят, че германецът желае единствено едногодишен контракт. Всичко е обвързвано с бъдещето на Люис Хамилтън, който може да се откаже след края на 2018 година


© Associated Press

" Ферари " желае да резервира Фетел и Райконен най-малко за 2018 година, а по-късно да търси млад сътрудник на германеца.

Фетел желае да остане разполагаем за възможни договаряния със " Сребърните стрели " за контракт сезон 2019, откакто от години отборът има най-силната кола.

Всичко това слага " Ферари " в неизгодна обстановка, защото от отбора желаят да решат проблемите си дълготрайно. Скудерията държи правата на двама от най-талантливите млади водачи – Антонио Джовинаци, който е сегашен авариен избор и звездата във Формула 2 Шарл Леклер, който евентуално ще седне зад кормилото чак през 2019 година, като №2 до Фетел.

Дотогава от " Ферари " желаят да задържат ветерана Кими Райконен, който е скъп екипен състезател.

От Скудерията държат да влагат пари в развиването на личен водач, а не в пазаруването на подготвена звезда. В случай обаче, че Фетел си тръгне, Макс Верстапен е считан за първи избор в очите на президента Серджио Маркионе, виждащ в него идващия Михаел Шумахер.

Никой не желае Фернандо Алонсо

Очертава се, че идващите няколко месеца ще са забавни и за Фернандо Алонсо. Звездата на " Макларън " е към този момент на 36 години, а договорът му с отбора изтича в края на сезона. Преди месеци той заплаши, че ще напусне, в случай че проблемите с мотора на " Хонда " не се оправят и " Макларън " не стартира да се бори за челните позиции.

 На 36 години Фернандо Алонсо желае кола, с която да се бори за победи, само че
© Associated Press

На 36 години Фернандо Алонсо желае кола, с която да се бори за победи, само че " Макларън " не може му я обезпечи,

Към момента последното наподобява невероятно, само че казусът за Алонсо е, че за него няма място в топ тимовете. " Ферари " желае да развива млади водачи, или да заложи на Фетел, " Мерцедес " не желае да събира Алонсо с Хамилтън, а " Ред Бул " има пилотска двойка.

Единствената алтернатива е някогашният отбор на испанеца " Рено ", само че и там не го посрещат с отворени прегръдки. В последната седмица настойчиво се заприказва за завръщане на Роберт Кубица във Формула 1, изключително след впечатляващото показване на поляка на тестванията на Хунгароринг.

Така Алонсо евентуално ще бъде заставен или да се откаже от Формула 1, или да подпише нов контракт с " Макларън ". Последното не наподобява толкоз неприятна алтернатива, при годишна заплата от 35 млн. евро, колкото му осигуря отборът от Уокинг.

Аутсайдерите чакат за мястото на втория водач

В последната категория водачи са тези, които ще чакат до последно за положителните тимове. Серхио Перес държи съществени козове, като с изключение на добра скорост, върви и със солидния си спонсор – телекомът " Телсел ". Мексиканецът се показва мощно във " Форс Индия ", само че се надява да премине в тим, където да се бори за победи.

Перес дълги години беше част от програмата на " Ферари ", а също така получи късмет да кара за " Макларън ". Той постоянно е бил обсъждан като един от бързите водачи, а с годините понижи и прекомерната експанзия. Към момента Перес е измежду най-постоянните в колоната, а това го слага като скъп екипен състезател.

Идентична е обстановката на Карлос Сайнц – младши, на който " Торо Росо " му наподобява стеснен. За испанеца към този момент няма място в " Ред Бул ", само че останалите топ отбори го наблюдават. Сайнц е протеже на Фернандо Алонсо, който може да го пласира за собствен заместител в " Макларън ".

" Мерцедес " също след обстановката към Сайнц, а " Уилямс " се оглежда за водач №1 за идната година. Легендарният английски тим е в комплицирана обстановка, тъй като Фелипе Маса е на години, а новакът Ланс Строл има потребност от време.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Формула 1 (85)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР