Бисквити и тортиХрани с високо съдържание на мазнини и захар,

...
Бисквити и тортиХрани с високо съдържание на мазнини и захар,
Коментари Харесай

Храните, които имат връзка с безсънието

Бисквити и торти

Храни с високо наличие на мазнини и захар, като бисквити и сладкиши, могат да нарушат здравословния сън, изключително когато бъдат употребявани преди лягане. Високото наличие на наситени мазнини в тези артикули може да способства за киселинен рефлукс (стомашна киселина, дразнеща хранопровода).

Освен това високото наличие на захар може да увеличи равнищата на кръвната захар, което води до повишение на инсулина и верига от събития, водещи до неприятно качество на съня и бодърствуване.

Бял самун

Рафинираните зърнени храни и храни като бял самун имат висок гликемичен показател, което значи, че елементарно покачват равнищата на кръвната захар. Необходими са спомагателни проучвания, с цел да бъде доказан резултатът на въглехидратите върху качеството и продължителността на съня.

Сладкарски произведения

Сладките, лакомствата и десертите са с високо наличие на добавени захари и наситени мазнини. Наситените мазнини и добавените захари са свързани с безчет здравословни проблеми като сърдечни болести, диабет вид 2 и затлъстяване.

Храните с високо наличие на захар и наситени мазнини са свързани с неприятно качество на съня и нарушавания на съня, в това число бодърствуване. Друго изследване, разглеждащо диетата във връзка със съня, е открило, че високият банкет на наситени мазнини и захар е обвързван по-малко освежителен сън с повече възбуди през нощта.

Освен това изследване от 2017 година е открило, че по-високият банкет на сладки газирани питиета с кофеин е обвързван с къс сън. Дали тази връзка се дължи на кофеина, или на захарта в газираната напитка, не може да се дефинира и са нужни спомагателни проучвания, с цел да бъдат направени изводи.

Сушени храни

Сушените храни постоянно са с високо наличие на натрий, а диетата с високо наличие на натрий постоянно е обвързвана с нараснали равнища на кръвно налягане. В допълнение, някои аминокиселини, намиращи се в доста сушени храни, като сушени червени меса, могат да усилят мозъчната интензивност и могат да причинят бодърствуване.

Пържени храни и мазни меса

Храните с високо наличие на мазнини, в това число пържените храни и месото с високо наличие на мазнини, лишават повече време за асимилиране от тялото. Консумирането на тези храни късно през нощта може да способства за киселинен рефлукс и други храносмилателни проблеми, което води до намалено качество на съня.

Бърза храна и други модифицирани храни

Бързите храни и други мощно модифицирани храни постоянно имат високо наличие на натрий, наситени мазнини и добавени захари. Подобно на други храни, упоменати нагоре, тези типове храни могат да окажат пагубно влияние върху здравето и съня, когато бъдат употребявани в остатък.

Замяната на тези типове модифицирани храни с диета, учредена на по-пълноценни храни, богата на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, постни протеини и здравословни мазнини, ще бъде от изгода за съня и изцяло здраве на човек.

Представители на семейство Картофови

Картофови са растения като домати, чушки, картофи и патладжани. Всички растения от това семейство съдържат дребни количества гликоалкалоидни съединения, наречени соланин. Соланинът е част от естествената защитна система на тези растения и работи като отрова за насекомите, които се пробват да ги ядат. В рискови количества тези съединения могат да бъдат токсични и за хората.

Освен това някои хора настояват, че тези алкалоидни съединения имат подтикващ резултат, който може да аргументи бодърствуване при хора, които са чувствителни към соланин. Въпреки това няма качествени клинични изследвания, показващи тази връзка. При подозрение, че човек е сензитивен към соланин, би трябвало да се опита да отстрани тези растения от неговата диетата за две седмици, с цел да ревизира дали това би помогнало за възстановяване на съня.

Източник: Puls.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР