Бишон фризе е куче, което винаги ще ви кара да

...
Бишон фризе е куче, което винаги ще ви кара да
Коментари Харесай

Бишон Фризе

Бишон фризе е куче, което постоянно ще ви кара да сте в положително въодушевление. С визията си на играчка и радостния си темперамент то е уместно за хора, които имат потребност от палав придружител. Бишон фризе е доста отзивчиво куче и обича децата. То е готово постоянно да ви развесели, само че в случай че сте заети, ще изчака добродушно покрай вас, до момента в който свършите с уговорките си. Кучето от тази порода е уместно както за самотни хора, по този начин и за огромни фамилии.

История на бишон фризе

Историята на бишон фризе стартира през Средновековието. В документи от разнообразни места по Средиземноморието от междинните епохи се загатват дребни кучета с бял цвят на козината и дълга къдрава четина. По това време тези дребни кученца са били употребявани за лов на плъхове и поради това били добре признати на корабите. Бишон фризе, които са резултат от кръстосването на воден шпаньол барбет с пудел, почнали да стават известни измежду аристокрацията с помощта на красивия си външен тип. Бохемите и аристократите в Италия, Испания и Франция постоянно са харесвали кучета от мини породи, които да са в синхрон с красивите тоалети и изисканите прически.

Освен това бишон фризе са много дребни и дамите ги разнасяли на всички места със себе си. През XVI век бишон фризе стават любимци на френската ръководеща върхушка. Снежнобелите кученца стават известни като дребните принцове. Френският крал Анри III непрекъснато бил заобиколен от кученца от породата бишон фризе. На врата му висяла специфична кошничка с бишон фризе в нея. Придворните дами незабавно последвали образеца му и на всички места се появявали с кошнички с бели кученца.

Векове наред тези дребни кученца били известни като тенерифски бишони. През 1933 година, когато породата била записана в Международната киноложка федерация, името й било заменено на бишон фризе, което значи къдрава болонка. След Втората международна война породата станала известна в Съединени американски щати.

Стандарт на бишон фризе

Мъжките представители на породата бишон фризе доближават до 30 сантиметра височина, а женските - до 28 сантиметра. Бишон фризе тежи от 3 до 5 кг. Козината е къдрава и не е доста къса. Единственият позволен цвят е снежнобял. Всички други цветове се считат за отклоняване от стандарта. Бишон фризе е с черно носле и доста тъмни очи, които наподобяват на копчета. Ушите са дълги, стигат доникъде на главата. Общият тип на главата на бишон фризе е кръговиден. Опашката е много дълга, като бишон фризе нормално я носи гордо вдигната нагоре, без да се завива към гърба.

Грижи за бишон фризе

Козината на бишон фризе би трябвало да бъде разресвана всеки ден. В противоположен случай тя стартира да се сплъстява, което се отразява на външния тип на кучето и се постанова сплъстените сектори да бъдат изрязвани. Препоръчва се да се подстригва кучето, в случай че не може да отделите време за ресането на козината му. Но тогава къдравата му четина, на която бишон фризе дължи очарованието си, няма да радва окото на стопаните и минувачите. Дългата четина на главата на кучето постоянно влиза в очите му, поради което те стартират да сълзят. Затова се предлага очите да се избърсват всеки ден, тъй като се получават грозни тъмни петна към тях.

 бишон фризе

Тъй като меката снежнобяла четина на бишон фризе се цапа доста елементарно, се предлага кучетата от тази порода да се къпят един път седмично с шампоан за сензитивна кожа. Кучето би трябвало да се измие с не доста топла вода, с цел да не се повреди структурата на косъма, и по-късно да се изсуши със сешоар на най-бавна скорост. Не би трябвало да се разресва мократа четина на бишон фризе, тъй като това ще я повреди. Препоръчва се да се употребяват няколко типа четки при разресването на козината на бишон фризе, като в никакъв случай не се дърпат кичурите внезапно, защото това ще повреди козината. При по-честа потребност от къпане на бишон фризе се предлага потреблението на изсъхнал кучешки шампоан.

Въпреки че е дребно кученце, бишон фризе има доста сила и има потребност да я изразходва. Затова е добре да се разхожда на открито за по-дълго време и да извършва разнообразни извършения, с цел да се усеща добре. Бишон фризе би трябвало да се пази както от настинки и да не се излага на течение, по този начин и от директни слънчеви лъчи, защото може да получи безоблачен удар.

Обучение на бишон фризе

Бишон фризе е много мъдро куче. То е чинно и схваща стопанина си незабавно. Бишон фризе живее в естетика със притежателя си и елементарно се поддава на образование, в случай че то се реализира от стопанина му, към който кучето е мощно привързано. Кучетата от тази порода се образоват най-лесно с хвалба и лакомство, като наказванията са изрично неразрешени. Бишон фризе е толкоз предразположен на дресура, че е една от най-предпочитаните породи на цирковите дресьори.

Хранене на бишон фризе

Бишон фризе е доста лакомо куче и би трябвало да се внимава какво му се дава, защото е склонно към преяждане. Кучето от тази порода има потребност от над петдесет % протеини в менюто си. Млечните артикули не са подобаващи за хранене на бишон фризе, с изключение на кисело мляко. Различните типове зеленчуци са обичани на кучето от тази порода. Не се предлага да се храни бишон фризе с пилешко и пуешко, защото кучетата от тази порода постоянно страдат от алергия към тези типове месо. Телешкото и агнешкото месо са най-подходящи за бишон фризе, в случай че сте решили да храните любимеца си с натурални артикули. Можете да храните бишон фризе и със суха храна или консерви, които са предопределени за кучета, склонни към алергии. Не се предлага да храните бишон фризе с пикантна, солена, сладка, тестена, прекомерно топла или прекомерно студена храна, както и с пушени меса.

Заболявания на бишон фризе

 Кученца бишон фризе

Като цяло бишон фризе е здрава порода. Все отново обаче и кучетата от тази порода са склонни към някои генетично обусловени болести. Сред тях са епилепсията, болести на отделителната система, разнообразни типове дерматит и кучешки алергии. Освен това бишон фризе страда и от болести на очите - катаракта, извъртане на клепача и недоразвитост на роговицата.

Любопитни обстоятелства за бишон фризе

Бишон фризе не излъчва присъщата за кучетата миризма, което го прави още по-желан за домакински любим. Фактът, че кучетата от тази порода не сменят козината си, е още едно преимущество, изключително за хора, които са склонни към алергия. Интересен факт е, че в случай че ви мързи да извеждате кучето си от породата бишон фризе, то елементарно може да бъде научено да употребява котешка тоалетна. Бишон фризе е куче, което се употребява за терапия в домове за възрастни хора, защото има успокоителен резултат. Доказано е, че бишон фризе способства за положителното въодушевление на старите хора.

Бишон фризе се схваща с други животни, в случай че пораства дружно с тях или в случай че другите любимци се появяват в дома след него. Трудностите настъпват, в случай че бишон фризе влиза в къща, в която към този момент живее по-едро куче. Първоначално бишон фризе ще се опита да извоюва територия, което може да докара до пострадвания по време на борба. Интересен факт е, че някои новородени кученца от породата бишон фризе се раждат с жълтеникави петна. Това не плаши експертите по породата, защото се счита, че колкото повече жълтеникави петна има дребното кученце, толкоз по-голям късмет е козината на порасналото куче да стане искрящо бяла.

Недостатъци на бишон фризе

Бишон фризе е доста сензитивно куче. Ако му повишите звук, то може да ви се разсърди, да ви обърне тил и дълго време да не ви обръща внимание. Бишон фризе има потребност от доста внимание и в случай че не му давате да разбере, какъв брой доста го обичате, може да се почувства зле и да е печален. Бишон фризе е доста доверчиво куче и се сприятелява бързо с непознати. Ако го разхождате без мотив, рискувате любимецът ви да бъде откраднат. Сред минусите на бишон фризе е, че в случай че се оставя самичък за дълго време, може да лае мощно и дълготрайно. Освен това, в случай че се усеща зарязан, може да унищожи огромна част от покъщнината ви.

Въпреки че е малко, кучето от тази порода счита, че е доста мощно и по тази причина е готово да раздра всеки, който може да съставлява заплаха за стопанина му. Въпреки че бишон фризе обича да играе с деца, не се предлага кучетата от тази порода да се оставят с прекомерно дребни деца. Причината не е в това, че бишон фризе ще нарани детето, а в това, че кучето от тази порода е прекомерно нежно и може да бъде засегнато от детето по време на игра. Бишон фризе има нежни кости и това важи най-много за гръбнака и предните му крака.

Бишон фризе има неприятния табиет да гризе кабели и всичко, което е на пода, тъй че би трябвало да обезопасите помещението, в което ще се намира вашият любим. Книгите и списанията също са обичани на бишон фризе.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР