Биотинът – известен също като витамин В7 – е основно

...
Биотинът – известен също като витамин В7 – е основно
Коментари Харесай

Биотинът – съществен за красотата ни или поредната глупост?

Биотинът – прочут също като витамин В7 – е главно хранително вещество, което играе редица значими функции в организма: от подкрепяне на ензимите при метаболизма на въглехидратите, мазнините и аминокиселините до присъединяване в регулирането на гените и клетъчната сигнализация.

Той се съдържа в голям брой разнообразни храни в разнообразни количества, като се стартира от скотски артикули като яйца, черен дроб и риба, само че също по този начин и в някои ядки, семена, плодове и зеленчуци. Подобно на доста други витамини обаче, той се предлага и като хранителна добавка по пафтовете на магазините за медикаменти и козметика.

На етикетите им постоянно се загатват три неща, за които се допуска, че се подкрепят от приема на биотин: коса, кожа и нокти.

Въпреки че е правилно, че в случай че някой не получава задоволително от него, някои от главните признаци са косопад, люспести, червени обриви и чупливи нокти, биотиновият недостиг е необичайност – изключително в случай че човек се храни уравновесено.

Сред групите, изложени на риск от подобен дефицит, са хората с рядко генетично заболяване, наречено недостиг на биотинидаза, хората с хронично излагане на алкохол и бременните и кърмачките (дори в случай че одобряват задоволително храна с биотин). При някои хора равнищата може да са по-ниски и заради дълготрайно приемане на антибиотици или антиконвулсивни медикаменти.

Но при здравите хора без дефицит няма безапелационни доказателства, че приемът на биотинова добавка ще усъвършенства положението на косата, кожата или ноктите им. Препоръчително е да се консултирате с доктор, преди да приемате добавки, изключително в случай че сте бременна, кърмите или приемате други лекарства.

Това не значи, че не са провеждани изследвания, които да изследват дали добавките с биотин не могат да оказват помощ на хора с проблеми с косата, кожата или ноктите – само че те не са доста, а тези, които съществуват, нормално имат механически проблеми като малко хора, предразсъдъци или липса на плацебо група.

„ Рандомизирани следени изследвания, които изследват добавките с биотин при нарушавания в косата и ноктите, са извънредно незадоволителни “, се споделя в преглед от 2021 година в Journal of the American Academy of Dermatology. Авторите прибавят: „ Така изгодите от тези добавки остават голословни “.

В различен скорошен обзор на изследвания, изследващи използването на витамина перорално за растежа или качеството на косата, създателите откриват единствено три изследвания, които дават отговор на техните критерии (тоест, изследване при хора, налично на британски език, а не отчет за случай или серия от случаи). Нито едно от тях не съдържа безапелационни доказателства, че биотинът оказва помощ за растежа или качеството на косата, още повече че две от тях са с голям брой евентуални отклонения.

Във всеки случай има доста разнообразни фактори отвън биотина, които могат да допринесат за проблеми с косата, кожата и ноктите. За да намерите работещо решение за себе си, най-хубавото, което можете да извършите, е да се консултирате със здравен експерт – той може да организира проби, с цел да помогне да се открие главната причина за казуса и според от това каква е тя – най-хубавият метод за справяне с него.

Въпреки че е по-добре да не се допуска незабавно, че недостиг предизвиква проблемите, приемането на добавка като цяло е безвредно за множеството хора – малко евентуално е да се предозира, защото биотинът е водоразтворим, което значи, че просто ще изпишкате остатъка.

Въпреки това витаминът може да повлияе на някои медицински проби – и това съставлява риск дотам, че Агенцията за надзор на храните и медикаментите на Съединени американски щати издава предизвестия за него: „ Наличието на високи равнища на биотин в кръвта на пациентите може да докара до клинично значими погрешни резултати при някои лабораторни проби, което води до подправено високи или подправено ниски резултати според от типа на теста “, се декларира в малко известие от 2019 година „ Агенцията е изключително загрижена за намесата на биотина, която води до подправено невисок резултат за тропонин, клинично значим биомаркер за подкрепяне на диагностицирането на инфаркти, което може да докара до пропусната диагноза и евентуално съществени последствия за здравето. “

Така че, в случай че скоро ви предстоят диагностични проби, евентуално е най-добре да не бързате с добавките.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР