Биолози от Великобритания са открили модели в слънчогледите, организирани в

...
Биолози от Великобритания са открили модели в слънчогледите, организирани в
Коментари Харесай

Слънчогледите показват сложни последователности на Фибоначи

Биолози от Англия са разкрили модели в слънчогледите, проведени в сходство с редицата на Фибоначи. Изследване на тази тематика е оповестено в изданието Royal Society Open Science, оповестява Science News.

Редицата на Фибоначи съставлява поредност от цифри, при които всяко последващо е сума от предходните две: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13 и така нататък Графично последователността може да се показа по разнообразни способи, да вземем за пример във тип на разрастваща се серпантина.

В показаното проучване учените призовали доброволци да им изпратят фотоси на слънчогледи, което разрешава да се пресметна броят на семената в тях, които по часовниковата и против часовниковата стрелка запълват спиралата в слънчогледа от средата до края. За последните четири години създателите изучили 647 слънчогледа.

При една пета от растенията не били открити закономерности на Фибоначи или те носели по-сложен темперамент. При останалите броят на семената в спиралата се оказвал еднакъв на 34 и 55, 55 и 89, или 89 и 144 (за доста огромни слънчогледи).

Засега няма математически модел, който да разказва образуването на сходни структури при растенията. Изследването на закономерностите на Фибоначи при растенията е интересувало английския математик Алан Тюринг, което станало още една причина, заради която актуалните биолози учат слънчогледите.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР