Биолози от Колумбийския университет в Ню Йорк установиха, че човекът

...
Биолози от Колумбийския университет в Ню Йорк установиха, че човекът
Коментари Харесай

Човекът продължава да еволюира

Биолози от Колумбийския университет в Ню Йорк откриха, че индивидът продължава да еволюира , заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Оказало се, че за няколко десетилетия вследствие на естествения асортимент се намалила честотата на гени , свързани със склонността към тютюнопушене и с заболяването на Алцхаймер. Специалистите стигнали до тези изводи въз основа на резултатите от щирокомащабно проучване, обхванало данни за геномите на над 210 000 души в Съединени американски щати и Англия. Било установено, че генетични аномалии, свързани с заболяването на Алцхаймер и тютюнопушенето, са по-рядко срещани измежду хората с дълга дълготрайност на живота . Освен това тези, които живеят по-дълго, е по-малко евентуално да са носители на генни разновидности, свързани със сърдечни заболявания, високо равнище на холестерола, затлъстяване и астма.

Учени предвиждат бъдещето на човечеството (ВИДЕО)

Резултатите навеждат на мисълта, че хората към момента са повлияни от естествения асортимент, като тези с по-дълга дълготрайност на живота е по-вероятно да предадат на идващото потомство лишените си от разновидности гени.

" Това е едвам осезаем сигнал, само че открихме генетични доказателства, че е налице натурален асортимент измежду модерни популации хора ", съобщи специалистът по еволюционна генетика Джоузеф Пикрел от университета.

Възможно ли е появяването на индивида да е...случайна?

Напредъкът в технологиите за геномен разбор разрешил на учените да проследят измененията в генетичните " подписи " измежду огромни групи хора.

По-рядко срещан измежду дамите, трансферирали 70-те, е генът ApoE4, обвързван с заболяването на Алцхаймер. Учените разкрили също доста понижаване на честотата на гена CHRNA3, обвързван с тютютнопушенето измежду мъжете.

Защо смехът е значим за еволюцията?

Фактът, че е открита мощна взаимовръзка сред продължителността на живота и единствено две генни разновидности, демонстрира, че хората евентуално са " се освободили " от други генни вариации посредством естествения асортимент.

Резултатите от проучването са оповестени в PLoS Biology. /Йордан Ачков/

  По тематиката Какво е имало значима роля по време на ранната еволюция на хоминидите За човешката еволюция
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР