Билки мамят с отровни двойници. Независимо, че повечето са полезни,

...
Билки мамят с отровни двойници. Независимо, че повечето са полезни,
Коментари Харесай

Внимавайте с брането на билките: Имат отровни двойници

Билки мамят с отровни двойници. Независимо, че множеството са потребни, някои от тях имат рискови копия, които могат да заблудят даже опитния билкар
Например, танацетумът, известен като моминска вратига, наподобява доста на лайката и неведнъж я берат вместо нея. Двете растения се разграничават само по стеблото – на момината вратига то е право, до момента в който на градинска лайка е пълзящо. Полското подрумче също е двойник на лайката.
Много близки на външен тип са маточината и ментата. Неопитните берачи могат да бъдат заблудени и по свежия мирис, сходен на лимон.
Беладоната, въпреки и да се употребява във фитолечението, е мощно отровна. Тя се назовава още бясно биле и при предозиране води до главоболие, замаяност, зачервяване на лицето, температура, интензивен пулс и даже гърчове.

Достатъчни са единствено няколко от плодчетата й, с цел да се стигне до отравяне. Тези й дейности са вследствие на съдържащият се в нея атропин. Срещу него има антидот, само че това не значи, че беладоната може да се ползва пришо самолечение. Препоръчва се тя да се употребява единствено по лекарско наставление и дози, назначени от фито-фармацевти.
Макар и при тези растения грешката да не е съдбовна, защото и едните, и другите имат лечебни свойства, редица други могат да доведат до тежки интоксикации с съдбовен край или тежки алергични реакции.
Жълтият кантарион без значение, че прилаган перорално е потребен, укрепва имунната система и е положително средство при настинки, може да навреди пред лятото изключително на хората със светла кожа, при които количеството на меланина е по-малко. В състава му е има пигмент, който при банкет на запарка или смес от билката посредством кръвта доближава до сектори в кожата, където под действието на слънчевата светлина води до неспокойствие, сърбеж и даже разраняване.

Отравянето с мак може да провокира парализа на дихателния център в друга степен, съгласно признатата доза. Това растение провокира намаляване на рефлексите. То удря и централната нервна система, като води до унесеност, самозабравяне, а в някои случа и до загубване на съзнанието.
Бъзът, известен в Северозападна България още като бъзовина също може да провокира повръщане, в случай че плодовете му не са узрели.
Вълчото биле, на латински аконит, пък се характеризира с това, че разликата сред лечебната и токсичната доза е доста дребна. Основните признаци разследване на отравянето са гадене, повръщане, коремен дискомфорт, диария, колики, мускулни потрепвания, ускорена сърдечна активност, а при досег с кожата се получава загуба на сензитивност на нервните окончания.

Всеизвестно е, че жен шенът укрепва половата мощност на мъжете. При честа приложимост той може да провокира диария, нервно напрежение и повишение на кръвното налягане.
Затова избягвайте да събирате лековитите билки, в случай че не ги познавате задоволително добре. А като по-добър вид бихме Ви предложили да ги посадите и отгледате в домашни условия, защото те не се нуждаят от доста място или специфични грижи, поучават опитните билкари.
Дори да познаваме билките е належащо да съблюдаваме няколко съществени правила.
Всяка една от тях има избран интервал, в който е най-целебна и тогава би трябвало да се запасяваме с нея. Справка за всяка може да се направи в книгите за билки.

Ако събирате дървесна кора, това става напролет, когато е млада. Листата, цветовете и цялата надземна част на растението се берат по време на цъфтежа или до няколко дни по-късно. Плодовете и семената би трябвало да се изчакат да доближат зрялост. Все отново има изключения, да вземем за пример шипките е добре да се берат няколко дни авансово, тъй като по този начин резервират най-добре формата и потребните си субстанции. Корените се изкопават през есента или най-ранна пролет, когато се намират в интервал на покой. Независимо обаче за каква част от растението става дума, времето би трябвало да е изсъхнало и слънчево, тъй като влагата запарва набраните билки и утежнява качеството им.

Когато се насочваме за билки би трябвало да мислим освен за личните си потребности, само че и съхранението на това благосъстояние. Отделните елементи би трябвало да берем, без да унищожаваме цялото растение, като деликатно вземаме единствено това, което ни е нужно и в количеството, което ни е нужно. Останалото е алчност и безконтролно отношение към природата.
Цветовете би трябвало да откъсваме цели, при някои билки, като лайката да вземем за пример, и с част от стъблото. Те са най-нежната част на растението, по тази причина би трябвало да внимаваме да не се смачкат или запарят, до момента в който се приберем вкъщи. Корите е най-добре да се вземат от млади 2-3 годишни дървета, като се белят от горе на долу.
Инфо: Ретро

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР