Билката хънибуш (Cyclopia intermedia) не расте свободно у нас, но

...
Билката хънибуш (Cyclopia intermedia) не расте свободно у нас, но
Коментари Харесай

Хънибуш – билката, природен аналог на инсулина


Билката хънибуш (Cyclopia intermedia) не пораства свободно у нас, само че това не пречи да е измежду най-търсените екзотични билки. Представлява храстовидно растение с отличителни едри цветове с бели до червеникави окраски. Най-разпознаваем за хънибуш обаче е доста наситеният натурален меден мирис , на който се дължи и характерното наименование на растението, известно и като медена билка . Наситеният мирис прераства и в естествено вкусово качество и чаят от хънибуш се слави с доста приятната си и ароматна наслада.

Отварата от хънибуш е доста бедна на танини и кофеин , което я отличава от кафето, зеления и черния чай да вземем за пример. Тази отличителна линия обаче има напълно положителен аспект. Защото неналичието на танини и кофеин у хънибуш чая се компенсира от доста високото наличие на надалеч по-важни и потребни биоактивни съставки.

Чаят от хънибуш е богат на феноли, флавоноиди и други видове мощни антиоксиданти . Тяхното наличие е най-високо в цветовете и листата на билката. Затова тези структури се радват на максимален фармакологичен интерес и се употребяват като средство за предварителна защита и допълващо лекуване на някои здравословни проблеми.

Диабет
Наред с другите потребни съставки билката хънибуш е богата на пинитол – съединяване, което демонстрира биологична интензивност, сходна на тази на инсулина . Пинитолът сполучливо понижава равнищата на кръвната захар и усъвършенства контрола върху нея при хора с инсулинозависим диабет.

Менопаузални недоволства
Билката хънибуш е богата на изофлавони и куместрол – субстанции от групата на фитоестрогените . Това са естествени структурни аналози на естрогена, които балансират недостига на половия хормон през менопаузата и оказват помощ за преодоляване на храктерните признаци на менопауза.

Кожни проблеми, предизвикани от UV лъчите
Проучваниятап оказват, че биоактивните съставни елементи в състава на медената билка пазят и от увреждащия резултат на ултравиолетовите лъчи, изключително на UVB лъчите, които предизвикват слънчевото изгаряне на кожата . Слънцезащитният резултат на билката се състои в съкращаване на оксидативния стрес и обезвреждане на свободните радикали, образувани под въздействието на UV лъчите. Маслото от хънибуш от своя страна сполучливо облекчава признаците при по-сеиозно слънчево изгаряне като зачервяване на кожата, оток, инфектиране и други

Свързани публикации.. Райска ябълка – мощен антиоксидант 0 Лечение на анемия с билки – кои оказват помощ? 0 5 билки за пролетно разчистване на зимните отрови 0

Превенция на ракови болести
Хънибуш е измежду билките, най-комплексно проучени във връзка с антимутагенното и инхибиращото им деяние по отношение на туморния напредък. Установено е, че постоянната консумация на чай от хънибуш може освен да забави растежа, само че и да унищожи някои видове ракови кафези в ранните стадии на някои форми на рак – на маточната шийка, на яйчниците, на простатата и други

Билката хънибуш може да се употребява за изработката на чай посредством отвара в гореща вода или за подготвяне на по-концентрирани екстракти с по-комплексно деяние.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР