Били ли сте на Тувалу? Малката островна държава с красиви

...
Били ли сте на Тувалу? Малката островна държава с красиви
Коментари Харесай

За съдбата на една потъваща държава - външният министър на Тувалу пред БНТ

Били ли сте на Тувалу? Малката островна страна с красиви плажове и тюркоазени води в Тихия океан? Сравняват страната със земния парадайс - единствено че скоро той може да бъде премахнат от картата на света. Според прогнозите Тувалу е от първите страни, които ще потънат поради климатичните промени.

" В Тувалу, ние живеем в действителност на климатични промени. Докато не гледате, равнището на океана се повишава. Не можем повече да чакаме да свършат речите и говоренето, тъй като край нас водата не стопира да се повишава. Темата за климатичната миграция би трябвало да стане водеща. Трябва да предприемем мощни дейности през днешния ден, с цел да спасим нашето на следващия ден ", споделя Саймън Кофе, министър на външните работи на Тувалу.

Саймън Кофе е юрист по специалност, министър на външните работи на Тувалу по служба и тувалиец по душа. Преди три години загърбил адвокатската процедура, присъединил се в политиката, с цел да избави потъващата си страна. Речта му на Конференцията за климата в Глазгоу се трансформира в знак на битката с климатичните промени.

Българска национална телевизия: Господин Кофе, какво значат за хората от Тувалу климатичните промени?

Саймън Кофе: Това е нашата действителност. Откривате ме във Фунафути. Това е нашият основен остров. Два острова към този момент потънаха. Във видеообръщението ми на Конференцията за климата, мястото, където бях застанал, преди няколко години беше суша. Бетонните блокове, които се виждат зад мен, са били издигнати от американските военни по време на Втората международна война като установка за оръдия. Но в този момент към този момент са във водата. А през 1942-ра е било покрито с дървета. Така че за нас климатичните промени са действителност, в която живеем. За нас климатичните промени не са бъдеще, а настояще.

Тувалу е четвъртата най-малка страна в света. С повърхност от 26 квадратни километра и население към 11 хиляди души. Намира се в Полинезия. Миниатюрна точка на картата сред Австралия и Хаваите. Най-близките страни са Кирибати и Самоа. На към 1400 километра.

" Най-високата точка в страната ни е на 4 метра надморска височина. Климатичните промени са нещо, с което ние се срещаме непрекъснато. Постоянно сме застрашени от покачването на водите на океана, ерозията, само че също по този начин, тук, на Тувалу, ние се сблъскваме и със суша. Всяка година към 100 души напущат Тувалу. Напускат по разнообразни аргументи. Местят се в Австралия, Нова Зеландия, Англия и Съединените щати. Някои потеглят, с цел да учат, други - с цел да работят, само че от ден на ден напущат страната, тъй като не виждат бъдеще тук ", споделя външният министър.

" Факт е, че климатичен емигрант още не е регламентирано правно разбиране. Въобще дори емигрант, провокиран да мигрира заради условия в околната среда, някакви промени, това нещо за жалост не е регламентирано. Затова съгласно мен в идната година, две, три може би ще има напън в посока интернационалното законодателство да реагира. От 1951 година мисля, че е документът - конвенцията за бежанците. Тогава изобщо не се е мислело, не се е очаквало да има подобен вид потребност, да се формулират правата и напредването на подобен вид хора ", споделя СХ Любомира Колчева от плана " Климат на смяна ".

Климат на смяна. Така се назовава огромният интернационален план, в койтоучаства и организацията на Любомира Колчева. В него неправителствени обединения, образователни заведения и локални управляващи работят дружно за смяна на настройките на хората, свързани с климатичните промени.

През последните години има напън, в това число и ние в нашия план имаме една петиция, в която набираме поддръжка на европейско и интернационално равнище, с която следващата година на идната среща на върха за климата, която ще се организира в Египет, желаеме да покажем дали и до каква степен жители на света желаят да се вземе по-сериозно и тематиката за климатичните бежанци и за потребността за това политиките да се трансформират по-бързо и да бъдат по-гъвкави за това, което се случва в околната среда.

Българска национална телевизия: От какво бягат климатичните бежанци, кои са факторите, които дефинират това бягство, които ги карат да изоставен родните си места?

Любомира Колчева : Това, което предизвика хората да изоставен родния си дом и да търсят друго място и друго препитание$ в действителност са измененията в изискванията за живот и в природата.

По една или друга причина предходната година броят на мигрантите в света се е нараснал. В последния отчет на Организация на обединените нации попада цифрата 281 милиона . 3,6% от популацията по света е напуснало родните си места. Бежанският напън сложи на тестване европейските граници и институции. А факторът, който тласка цели фамилии да напущат домовете си в Афганистан, Ирак и Сирия, все по-често е сушата.

Афганистан
Притиснати от неналичието на живителна влага, фермерите в отдалечените региони на Северозападен Афганистан продават добитъка си, жертван на гладна гибел. Самите хора са изправени пред неуместни решения. Семействата към този момент продават невръстни девойки като бъдещи съпруги, с цел да оцелеят.
Ирак
50 градуса над нулата и съвсем нулеви превалявания. Сушата и горещините безпощадно унищожават реколтата от пшеница и ечемик край град Мосул в Ирак. Районът е част от Плодородния полумесец - люлка на земеделието, родено тук преди 12 хиляди години. Хората споделят, че през днешния ден да отглеждаш зърно в тази зона е като да играеш хазарт.
Сирия
Липсата на дъжд пресуши цялостен язовир край Идлиб, в Северозападна Сирия. За пръв път от 27 години напоителните уреди оставят без вода 150 хектараобработваеми земи в региона. Стотици фамилии са обречени на апетит и жадност.Хиляди хора би трябвало да търсят оцеляване в други елементи на страната, опустошена от революция.$Които могат, се насочват по-далеч. Готови са да търпят ограничения, да се сблъскват с рискове, да минават незаконно граници, единствено и единствено да оставят зад тила си изпепелените земи.
Какво би се случило с страна, която географски като територия не съществува? Разбира се правото на самоопределение, самата страна
като обособена единица - това слага доста провокации пред света и изисква решения, които ще би трябвало да се мислят и да се намерят.

Саймън Кофе се е заел да промени интернационалното право - да извоюва суверинитета на Тувалу даже и в случай че страната потъне . Преговарят и с Австралия да закупят земя, в случай че се наложи популацията да бъде преместено.

" Да, за нас най-лошото е да търсим леговище на друго място. Но ние би трябвало да сме подготвени за това. Търсим правни пътища по какъв начин да защитим териториите си, даже те да потънат. Но би трябвало да мислим и по какъв начин да съхраним историята и културата си, за това се опитваме да ги съхраним и в цифровия свят ", споделя той.

За доста хора Конференцията за климата в Глазгоу приключи с еуфория. В Тувалу, обаче, поясняват резултатите от форума друго.

" Поставената цел е ограничение на световното стопляне под 1,5 градуса. Температурата към този момент се е покачила с 1,1 градуса. И към този момент усещаме мощно въздействието на глабалното стопляне. Така че единствено мога да си показва какво ще значи за нас стопляне до равнище 1,5 градуса. И освен за нас, тук, в Тувалу, а за целия свят. Постоянно следим катаклизми - пожари, наводнения, мощни циклони в разнообразни елементи. Тъжно е, че някои водачи не виждат това като опасност за всички. Според мен има доста персонални инетереси, доста стопански ползи ", изясни министърът.

Българска национална телевизия: А какво им остава на жителите на Тувалу, вкопчени в своята изчезваща линия земя посред Тихия океан?

Саймън Кофе: На този стадий ние не можем да разчитаме на други страни. Изводът за нас е да продължим да вършим това, което вършим на национално равнище, с цел да се защитим и с цел да продължим да съществуваме...Ще настъпи ден, в който хората ще си кажат: „ Трябваше да създадем нещо “. Трябва да осъзнаем, че ние към момента имаме силата, опциите и властта да създадем нещо.

По тематиката работиха: Биляна Бонева, Милен Атанасов

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР