Бил съм свидетел как представители на различни институции дават частична,

...
Бил съм свидетел как представители на различни институции дават частична,
Коментари Харесай

Атанас Славов: Недопустимо е институции да дават невярна информация на НС, а ръководители на прокуратурата да жонглират със следствената тайна

„ Бил съм очевидец по какъв начин представители на разнообразни институции дават частична, непълна, а дори и погрешна информация пред парламентарни комисии. Недопустимо е! ". Това съобщи министър Атанас Славов на конференция „ Актуална правосъдна процедура по Закона за достъп до социална информация ", проведена от Програма „ Достъп до информация " (ПДИ).

Доц. доктор Славов бе безапелационен: макар доста триумфи в последните десетилетия - изработването на главната правна рамка, последващото й развиване и рационализиране, за които огромен принос имат точно от ПДИ, провокациите пред конституционното право на жителите на достъп до информация не са изчерпани. „ Голяма тематика е публичността, по-скоро секретността в работата на прокуратурата и органите на досъдебното произвеждане. Проблеми, с които се сблъскваме към този момент редовно и то по каузи от висок публичен интерес. Недопустимо е висши ръководители на прокуратурата просто да жонглират с нормата на член 198 Наказателно-процесуален кодекс (следствената тайна). Когато е комфортно, да изнасят сериозна информация, в това число от специфични разследващи средства, а в други случаи да споделят: нямам позволение от наблюдаващия прокурор! " Затова на институциите у нас следва да намерят правилния баланс сред предпазеното гражданско право на достъп до информация, от една страна, и опцията страната да лимитира този достъп в някои случаи.

„ Правото на достъп до информация е базисно право, то подсигурява прозрачността в другите браншове на ръководството ", сподели посланикът на Нидерландия Симон ван дер Бург, посетител на форума.

На него участваха също ръководителят на Съюза на съдиите Татяна Жилова, ръководителят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев, магистрати от Върховния административен съд, преподаватели.

На конференцията, на която бе показана правосъдната процедура по Закона за достъп до социална информация 2013-2023 година, бяха разисквани понятието „ социална информация ", безмълвните отводи, салдото на достъпа до информация - отбраната на комерсиалната загадка и др.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР