Бил Пикет е безстрашен – и то по повече от

...
Бил Пикет е безстрашен – и то по повече от
Коментари Харесай

Човекът, който измисли булдоджинга и беляза американската история

Бил Пикет е смел – и то по повече от един метод. Изобретател на един специфичен тип бикоборство, Пикет намира триумф макар обстоятелството, че доста родеа не разрешават присъединяване на чернокожи реализатори като него.

Той е каубой от 10-годишен и обикаля света, с цел да покаже новия си спорт като възхищава публиката в Канада, Англия, Мексико и други страни, преборвйки младите добичета в пръстта.

В последна сметка Пикет, като се изключи че живее като каубой, и умира като каубой – ритнат от кон.

 Bill Picket North Fort Worth Historical Society

Бил Пикет е дете на новите граници. Роден на 5 декември 1870 година в окръг Травис, Тексас, измежду неговите предшественици са някогашни плебеи, бели хора и членове на племето чероки. Не е изненадващо, че това дете се трансформира в каубой още на млада възраст.

На към 10 Пикет напуща учебно заведение и стартира да работи в ранчо. Той и братята му – Бил е най-възрастният от 13 деца – в последна сметка се сплотяват и стартират бизнес за опитомяване на коне, наименуван Pickett Brothers Bronco Busters & Rough Riders.

Като притежател на ранчо, прави едно съдбоносно наблюдаване: до момента в който следи по какъв начин кучетата покоряват младите добичета, като ги захапват за устните и по-късно ги извиват, до момента в който не паднат на земята, Пикет стартира да се чуди дали и хората не могат да вършат същото. Така се ражда спортът булдоджинг или битка с говеда.

До 1888 година Пикет самичък взе участие в родеа, където демонстрира новата си техника. И до началото на 20 век той последователно се трансформира в един от най-големите родео реализатори на своето време, удивлявайки тълпите, като покорява изключително свирепи животни.

През 1903 година един промоутър на родео шоута назовава Бил Пикет „ Прашният дявол “ и „ цветнокожният първенец на света, който лъже гибелта със своите храброст и умеене “. Две години по-късно той се причислява към 101 Ranch Wild West Show в Оклахома, публично започвайки кариерата си като родео звезда.

 The Crimson Skull

„ The Crimson Skull “ (1922 г.)

През идващите три десетилетия Бил изумява публиката със способността си да се бори с добичетата. Той освен оглавява шоута в Оклахома, само че пътува и в чужбина, с цел да покаже уменията си.

Дръзкият каубой се показва на далечни места като Англия, Канада и даже Южна Америка. „ Какво стане – стане “, е негова обичана максима, преди да се изправи против бик.

По време на едно зрелище през 1910 година Пикет, висок 1.70 м., изумява и даже възмущава навалица от 25 000 фенове в Мексико Сити, откакто локалните се обзалагат с него, че не може да покори един съответен бик. Въпреки че бикът пробожда коня му – конят оцелява – Пикет съумява да смъкна звяра на земята. Ядосаните фенове стартират да хвърлят бирени бутилки по каубоя, една от които го удря и чупи няколко от ребрата му.

По-късно, през 20-те години на предишния век, той доближава до още по-широка публика, като взе участие във филмите „ The Bull-Dogger “ (1921) и „ The Crimson Skull “ (1922) – първият уестърн напълно с чернокожи.

Въпреки че е звезда, Пикет понякога се опълчва на расизма в Америка. Някои родеа не позволяват чернокожи реализатори. Така че Пикет, който също е индианец, постоянно би трябвало да споделя, че е напълно чероки.

Работата му е сложна, рискова и дръзка. Но Бил остава каубой – до деня, в който умира.

 NS-PosterBullDogger

През 1932 година дните на Бил Пикет завършват ненадейно, когато гневен кон рита каубоя в главата, изпращайки го в кома. На 2 април 1932 година Бил Пикет умира на 61-годишна възраст.

Неговият началник, полковник Зак Милър, прави на именития родео реализатор подозрителен комплимент, казвайки: „ Кожата на Бил беше черна, само че сърцето му беше бяло. “

Но Пикет оставя след себе си обилни достижения. Той освен основава булдогинг – малко спорен спорт, практикуван и през днешния ден – само че остави своя отпечатък в американската история като негър каубой.

През 1971 година той става първият негър родео спортист, който влиза в Родео залата на славата на Националния каубойски музей за история на Запада. А през 1994 година Пощенската работа на Съединени американски щати издава марка с лика на Пикет като част от тяхната поредност Легенди на Запада (въпреки че инцидентно отпечатват фотография на брат му Бен).

В последна сметка Бил Пикет, родео звезда, сформира едно малко парче от огромния гоблен на Дивия Запад. Истории като неговата постоянно се подценяват, само че Бил и неговите безстрашни битки прибавят ужасно благосъстояние, неспокойствие и заплаха в американската история.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР