Произходът на враждата на Илон Мъск с Бил Гейтс, според новата биография на Мъск

...
Бил Гейтс отиде при Илон Мъск през 2022 г., надявайки
Коментари Харесай

Бил Гейтс отиде при Илон Мъск през 2022 г., надявайки се да убеди колегата милиардер да раздаде повече от парите си – както направи основателят на Microsoft.

Срещата премина настрани, според новата биография на Уолтър Айзъксън „Илън Мъск“, която излиза в магазините във вторник. CNN се сдоби с ранно копие на книгата, която разкрива част от редкия свят на милиардерската класа на Америка, включително подробности за необичайната връзка между Мъск и Гейтс. Мъск е сегашният най-богат човек в света и Гейтс оглавяваше списъка, преди да започне постоянно да го раздава във филантропските си усилия.

„Хей, бих искал да дойда да те видя и да поговорим за филантропия и климат“, изпрати Гейтс на Мъск през 2022 г., написа Айзъксън. По онова време Мъск беше основал благотворителен фонд на стойност 5,7 милиарда долара - според Айзъксън главно по данъчни причини - и Гейтс искаше да повлияе на подхода на Мъск към филантропията

Мъск каза на Гейтс да му се обади директно, защото Мъск не е използвал програмисти и асистенти, пише Айзъксън. Гейтс отлетя за Остин, Тексас, на 9 март 2022 г., за да посети гигафабриката Tesla с площ от 10 милиона квадратни фута.

„Току-що кацна“, написа Гейтс.

„Готино“, отговори Мъск.

Айзъксън говори както с мъже, така и с други източници, за да даде подробности за разговора между двамата мъже, отбелязвайки, че Гейтс оспорва дали батериите могат да захранват големи полукамиони и дали слънчевата енергия ще бъде част от решаването на проблема с климата. Гейтс каза, че Мъск е твърде „зад борда на Марс“, което Гейтс намери за „странно мислене“ за спасяването на човечеството чрез преместване на някои хора на Марс, ако има ядрена война на планетата Земя.

Когато обиколката на фабриката наближи края си, Гейтс насочи разговора към филантропията. Гейтс и бившата му съпруга Мелинда са основали една от най-големите частни фондации в света, Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, и са повлияли на други милиардери като Уорън Бъфет и Марк Зукърбърг да дадат по-голямата част от състоянието си за хуманитарни каузи по време на тяхното животи. Движението, което започнаха, наречено „The Giving Pledge“, спечели десетки други свръхбогати участници.

Мъск беше критикуван за липсата на благотворителни дарения през последното десетилетие. Той влезе в публичен спор с ръководителя на хранителната програма на ООН през 2021 г., оспорвайки твърдението, че даряването на 6 милиарда долара от неговите акции може да сложи край на глада по света.

Все пак Мъск даде 11,5 милиона акции от своя дял в Tesla на неразкрита благотворителна организация миналата година, акции на стойност около 1,9 милиарда долара към момента, в който бяха дарени. Дарението ще го направи вторият най-голям благотворителен дарител през 2022 г., според класация на Chronicle of Philanthropy, която е съставена преди дарението на Мъск. Класацията на Chronicle посочва Гейтс като номер 1 с 5,1 милиарда долара дарения, следван от Майкъл Блумбърг с 1,7 милиарда долара.

„Повечето филантропия беше „бикове“, каза Мъск на Гейтс, оценявайки, че само 20 цента от всеки долар имат значение по този начин. Гейтс би могъл „да направи повече добро за изменението на климата, като инвестира в Tesla“, каза Мъск, според Айзъксън.

След това Мъск разпита Гейтс защо е заложил срещу акциите на Tesla, известни като „шорт“, с надеждата цената на акциите да падне. Мъск презираше хората, които залагат срещу неговата компания, виждайки ги като смъртни врагове. По това време Гейтс е загубил 1,5 милиарда долара, залагайки срещу акциите. Гейтс каза, че се е извинил и е казал, че е скъсил акциите, защото е смятал, че може да спечели пари по този начин.

Мъск каза на Айзъксън, че смята, че Гейтс е лицемерен да се бори срещу изменението на климата, докато се опитва да спечели пари от фалита на автомобилна компания за устойчива енергия.

Когато Гейтс изпрати документация за филантропската си дейност и последва текст до Мъск, Мъск попита дали все още държи кратък залог срещу Tesla. Гейтс призна, че е така.

Мъск изпрати обратно съобщение: „Съжалявам… не мога да приема сериозно вашата филантропия по отношение на климата.“

След това Мъск публикува известна снимка на Гейтс в тениска за голф с изпъкнал корем, която го кара да изглежда бременен и се подиграва на външния му вид.

„В този момент съм убеден, че той е категорично луд (и дупка до мозъка на костите си)“, написа Мъск на Айзъксън след разговора с Гейтс. „Наистина исках да го харесам (въздишка).“

Гейтс беше по-милостив след това. Когато хората критикуваха Мъск на вечеря във Вашингтон, окръг Колумбия, Гейтс каза, че „в наше време няма никой, който да е направил повече, за да разшири границите на науката и иновациите“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР