Бил Браудър: Магнитски го измъчваха до смърт, сега Путин гони

...
Бил Браудър: Магнитски го измъчваха до смърт, сега Путин гони
Коментари Харесай

Инициаторът на закона „Магнитски“ ЕКСКЛУЗИВНО пред Euronews: България има нужда от такъв закон

Бил Браудър: Магнитски го изтезаваха до гибел, в този момент Путин гони мен
Уилям (Бил) Феликс Браудър е английски финансист и политически деятел, роден в Съединени американски щати. Той е основен изпълнителен шеф и съосновател на Hermitage Capital Management, капиталов съветник на Hermitage Fund, който се трансформира в най-големия задграничен портфейлен вложител в Русия. Hermitage Fund е учреден в партньорство с Националната банка на Републиката с начален капитал от 25 млн. $. В последна сметка фондът и обвързваните с него сметки нарастват до 4,5 милиарда $ ръководени активи. Браудър се захваща с огромни съветски компании като Газпром, Сургутнефтегаз, Обединени енергийни системи и Сиданко. В отговор на това на 13 ноември 2005 година на Браудър е отказано влизане в Русия, депортиран е в Обединеното кралство и е разгласен за опасност за съветската национална сигурност.
Осемнадесет месеца откакто Браудър е депортиран, на 4 юни 2007 година офисите на Hermitage Capital в Москва са претърсени от на съветското Министерство на вътрешните работи. Нахлуват и в московския офис на американската адвокатска адвокатска фирма на Браудър – „Файърстоун Дънкан“, като изземват документите за корпоративна регистрация на капиталовите холдинги на Hermitage. Браудър разпорежда на Сергей Магнитски, началник на данъчната процедура във Firestone Duncan, да проверява задачата на обиска. Магнитски открива, че до момента в който тези документи са били на предпазване в полицията, те са били употребявани за лъжлива пререгистрация на холдинговите сдружения на Hermitage на името на някогашен пандизчия. Впоследствие Магнитски е задържан от съветските управляващи и умира в пандиза, откакто му е отказано уместно здравно обслужване. Бил Браудър става главен основател на закона “Магнитски ”.

Господин Браудър, може би не доста хора в България са чували името ви, само че съм сигурна, че всички знаят това на Сергей Магнитски. Обяснете на нашата публика по какъв начин двамата сте свързани и за какво американски закон носи неговото име?

Сергей Магнитски беше моят юрист в Русия. Той работеше за мен, когато управлявах най-големия капиталов фонд в страната. След като разкрих корупционни практики в компанията, в която вложих, бях изпъден от Русия и разгласен за опасност за националната сигурност. Нахлуха в офисите ми, Сергей проверява тези нахлувания и откри, че 230 милиона $ налози, които компанията ми беше платила на съветското държавно управление, са откраднати от публични корумпирани лица. Той свидетелства против тези лица. Впоследствие беше задържан и малтретиран в продължение на 358 дни, а по-късно и погубен на 16 ноември 2009 година Оттогава съм посветил живота си на битка, с цел да изправя хората, които му предизвикаха това, пред правораздаването. В резултат се появи „ Законът Магнитски “. Законът „ Магнитски “ замразява активите и не разрешава издаването на визи на лица, нарушаващи човешките права, както и на такива, мощно обвързани с корупционни схеми, освен в Русия, само че и във всяка една страна. Съединени американски щати одобриха този закон през 2012 година, само че той стартира да работи световно през 2016г., като се ползва на всички места, освен в Русия. В момента 34 страни имат Закон „ Магнитски “. Законът е един от най-мощните принадлежности за битка с нарушаването на човешките права и корупцията.

Какво се е случило със Сергей Магнитски по време на ареста му и по какъв начин се опитахте да му помогнете?

През дните, когато Магнитски беше задържан, започнаха да го изтезават, за да го накарат да се отхвърли от свидетелствата си против формалните корумпирани лица. Вкарали са го в килия с още 40 пандизчии и без климатик, лампите са били включени 24 часа в денонощието, в килията не е имало отопление или прозорец. Всичко това се случва през декември в Москва, тъй че е било студено до степен на измръзване. Нямало е тоалетна хартия, трябвало е да върви на пода. Местили са го от килия в килия. Целта на всичко това е била да отдръпна показанията си против корумпираните служители и даде нови, в които признава, че той е откраднал тези милиони долари. Посъветвах го да признае, само че той беше толкоз честен човек, че отхвърляше да излъже, макар непоносимата физическа болежка. От това, което зависеше от мен, направихме всичко допустимо. Обърнахме се към Съвета на Европа, към Международната асоциация на юристите, Юридическото общество на Обединеното Кралство, към „ Washington Post ”, както и към други вестници. Информирахме държавното управление на Съединените щати и това на Англия. Опитвахме да оказваме напън по всички вероятни способи, само че съветското държавно управление и по-специално Путин не могат да бъдат притискани. Въпреки напъните ни, го изтезаваха до гибел.

Вашият капиталов фонд е бил най-големият вложител в Русия. Защо решихте да работите на съветския пазар?

Реших да влагам в Русия след рухването на Берлинската стена, когато се усещаха настройките, че обстановката в Русия и в Източна Европа ще се усъвършенства, че тези комунистически страни ще станат буржоазен. Изобщо настройките за една нормализация. И по този начин, основах капиталов фонд и започнах да влагам. Отначало започнах с доста малко, само че след това фондът стана един от най-големите в страната. За известно време обстановката в Русия реалност се подобряваше. Не до степен към положително, а по-скоро от извънредно към неприятно. Когато Путин пристигна на власт, за няколко години ситуацията от неприятно още веднъж стана извънредно.

През тези няколко години подкрепяхте ли Владимир Путин и познавате ли го персонално?

Никога не съм се срещал или приказвал с Путин. През първите му години на ръководство, той не беше толкоз авторитетен президент, защото цялата власт беше открадната от олигарсите. В прочут смисъл той водеше битка със същите хора, с които и аз трябваше да се оправям: олигарсите крадяха власт от него в това време, през което те крадяха пари и от мен. В тези спорове той доста устремено използваше властта за гонене враговете си. За известно време самият аз го смятах за евентуално добър президент в интервала 2000-2003г. После обаче се оказа, че той има много мощен интерес да ”прочисти “ всички олигарси, трансформирайки себе си в най-големия подобен. Постигна това, когато арестува най-богатият олигарх в Русия Михаил Ходорковски. Изправи го пред съда и сподели по какъв начин най-заможният мъж се намира зад решетките. Вследствие на това други олигарси отидоха при Путин и го попитаха: „ какво би трябвало да създадем, с цел да не се озовем и ние в ареста? “ И тогава той сподели 50 %. Това беше една от най-повратните интервенции, която го трансформира в най-богатият човек в света.

Вие сте един от хората в света, които са обект на гнева на Путин. В книгата си разказвате по какъв начин сте съумели да избягате от него.

Още не съм съумял. Путин е към момента ми е доста сърдит. В продължение на 10-12 години върших всичко допустимо да избягам от гнева му. Със сигурност желаят да ме убият, главният способ, който употребяват, е да ме търсят посредством Интерпол и арестуват в непозната страна.

Били сте задържани в Испания, нали по този начин?

Точно по този начин, арестуваха ме в Испания май месец през 2018 година Бях арестуван за малко и в Женева през 2017 година Бяха издадени 8 заповеди на Интерпол за арестуването ми. Преследваха ме из целия свят, като задачата беше да ме върнат в Русия, където да ме изтезават и убият, както направиха със Сергей.

Страхувате ли се за живота си?

Дали животът ми е в заплаха – отговорът е „ да “, само че на въпрос дали пребивавам в боязън – отговорът е „ не “. Не извозвам времето си в мисли какво би ми предизвикал Путин. Вместо това дните ми минават в мисли какво бих направил аз на Путин.

Казвали сте, че е имало скрит план против вас на Световния стопански конгрес в Давос преди няколко години. Имало ли е други опити за нападение против вас?

Не знам за такива напоследък. Красотата на Ковид беше, че всички бяхме затворени. Путин беше затворен, и аз бях затворен. Въпреки отрицателните страни на Ковид, за мен имаше и позитивна – бях в сигурност, на едно място, в продължение на година и половина.

А какво се е случило в Давос?

Става дума за януари 2020 година Посещавам Световния стопански конгрес в Давос всяка година. Седмица преди пътуването ми, получих позвъняване от специфичните секрети служби на Обединеното Кралство. Те ми споделиха, че са били осведомени от швейцарските секрети служби, че против мен има проведен скрит план, чиято цел е да бъда погубен в Давос. А това, което се е случило, е че швейцарците са разкрили двама руснаци, които са се държали съмнително и които били пристигнали в страната доста преди Световния стопански конгрес. Полицията се доближила до тях и ги попитала кои са и какво вършат там, на което те дали отговор, че са водопроводчици от Русия, пристигнали на отмора. В този миг полицията е изискала персоналните им карти. Двамата посочили дипломатически паспорти и по-късно напуснали страната. За благополучие нищо не ми се случи през онази година в Давос.

Чувствахте ли се по-сигурно тази година, когато нямаше руснаци в Давос?

Да, несъмнено беше по-добре тази година. Без руснаци в близост можех да се отпусна и умря, което беше в действителност хубаво.

Добре, дано се върнем на закона „ Магнитски “. Тази седмица в България приказваме доста за него, защото в медиите изтече чернова на документ, предполагащ основаването на сходен закон. Година по-рано трима български жители бяха глобени от американския закон „ Магнитски “. Вследствие на това българското държавно управление сътвори „ черен лист “, включващ тези лица, само че и лица и компании, близки до тях. Съдът обаче отхвърли въпросния „ черен лист “ и актовете, които трябваше да наложи. В момента държавното управление работи по законодателство, което разрешава, в случай че дадени български жители са глобени, държавното управление да има правото да предприеме стъпки, за запазване на финансовата и банкова система на страната. Тази чернова обаче стана обект на голяма рецензия. Смятате ли, че би трябвало да приемем сходен закон, тук, в България?

Да, поддържам това. Много страни сътвориха собствен закон „ Магнитски “. Вече загатнах Съединени американски щати, Канада, Обединеното Кралство, а на европейско равнище, Естония, Латвия, Литва също постановат подобен закон. Както и Австралия и Норвегия, а скоро следва и сходно законодателство в Швейцария, Ирландия и Чехия. Очевидно българските политици имат учредения. Мисля, че е доста значимо България да покаже на света, че прави всички допустимо да отстрани корупцията и сходни схеми в бъдеще.

Проблемът с въпросната чернова е, че тя планува основаването на нов Антикорупционен съвет, който ще се управлява от министъра на финансите. Антикорупционият съвет ще има пълномощията да изземва имущества и финансови активи без правосъдно решение. Смятате ли, че това е проблем?

В момента по този начин работи на всички места. Правителството може да замразява, само че не и да изземва активи без правосъдно решение. Но също по този начин във всички страни, в които се постанова този закон, индивидът, чиито активи са замразени, може да се обърне към съда и да апелира това заледяване. Така работи нормално. Не можем да предизвестяваме хората авансово, защото има риск да реалокират активите си. Но, несъмнено, всеки има правото да апелира и това е доста значимо, защото политиците биха могли да правят доста непозволени неща, в случай че не съблюдават върховенството на закона.

Сега желая да поговорим малко за войната в Украйна и глобите, които Западният свят постанова на Русия. Мислите, че са задоволителни?

Санкциите, наложени на Централната Банка на Русия, както и на доста олигарси са в действителност обилни. Но най-големият минус на глобите е, че Русия генерира към един милиард $ дневно от продажбата на газ и нефт на западните страни. До момента глобите засягат и петрола, който съставлява към 20 %, само че към момента не и газа. Путин продължава да прави доста пари. Тази заран прочетох, че Русия е получила повече пари тази година, спрямо предишните, макар наложените наказания. Така че би трябвало да намерим метод да спрем зависимостта от Русия, никой повече не би трябвало да купува съветски газ и нефт, по този метод няма да доставяме Путин с парите, от които има потребност, с цел да убива украинци.

Унгария блокира налагането на ембарго върху съветския нефт.

Унгария блокира единствено част от него. Доколкото разбрах към 90 % от съветския нефт ще спре да влиза в Европейски Съюз до края на тази година.

България е единствената страна с изход на море, която пожела дерогация от петролното ембарго и го получи. Смятате ли, че това ще даде опция на някои страни да заобикалят глобите?

Мисля, че в случай че някои страни са получили сходно изключение, ще се възползват от него, до момента в който то не спре да съществува. Ситуацията е доста динамична, нищо не е статично, решенията, които взимаме през днешния ден, не безусловно ще са същите на следващия ден. Това се удостоверява и от доста решения, които сме взимали до този миг за войната в Украйна. Мисля, че стъпките, които Германия, Франция и други европейки страни направиха към ембарго на съветския нефт са доста съществени. Но както загатнах, от основно значение не е съветският нефт, а газ, а към момента никой не е предложил осъществим проект по какъв начин да спрем съветският газ. Трябва да създадем и това. Ограничим ли и петрола и газа, Путин в действителност ще се намира в ужасна обстановка, защото доста огромна част от парите му е подвластна от износа им.

Каква цена ще заплати света в резултат на тези наказания? Тъй като те рефлектират и върху Европа.

Да, безспорно, цената е висока, само че не мисля, че ще е такава вечно. Ако цените на петрола останат на такива равнища, както постоянно се е случвало досега, хората ще стартират да добиват повече петрол, тъй като е по-доходоносно. Мисля, че ще сме очевидци на увеличени нефтени доставки, което сигурно ще докара до намаление на цените.

В края на нашия диалог, желая да ви попитам бихте ли се върнали още веднъж в Русия, с цел да работите, в случай че Путин го няма?

Моля се за деня, в който можем да се върнем в една Русия без Путин. За злощастие считам, че ще отнеме дълго време до момента в който се стигне до този миг.

Много ви благодаря за това изявление, господин Браудър!

И аз благодаря!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР