Бих започнал разследване по важни случаи като Барселонагейт, Жосигейт, Осемте

...
Бих започнал разследване по важни случаи като Барселонагейт, Жосигейт, Осемте
Коментари Харесай

Обвинител от Софийска градска прокуратура: В Барселонагейт и случаят Жоси има потенциал за работа и разследване

Бих почнал следствие по значими случаи като Барселонагейт, Жосигейт, Осемте джуджета и други. В Барселонагейт и казусът Жоси има капацитет за работа и следствие, само че би трябвало да се ревизира, дали всичко изнесено дават отговор на истината. Това съобщи в предаването „ Денят с В. Дремджиев “ обвинителят от Софийска градска прокуратура Милко Момчев.

Той обаче бе безапелационен, че единствено това не е задоволително и даде образец: Преди време се самосезирах по медийна обява за един случай, само че едно от засегнатите лица апелира моите дейности пред Софийска апелативна прокуратура, която постанови, че делото би трябвало да се вземе от мен и да се даде на различен прокурор. Аргументът беше, че е нарушен инцидентният принцип на систематизиране на делата, а в тази ситуация става дума за самосезиране. Така бе нарушен Наказателно-процесуален кодекс. При самосезиране правилото на инцидентното систематизиране не важи. Това евентуално ще се случи на всеки прокурор, който се самесезира и реши, че ще има свободата да работи, а в случай че открие закононарушения, да внесе делото в съда, изясни Момчев. Според него само по времето на Борис Велчев прокуратурата е дишала и всеки прокурор е имал правото и свободата да работи по персонални убеждения.
Прокуратурата в България би трябвало да се промени – да се модернизира и реформира. Да има обществено медийно лице. Крайно време е да се приключи и отрицателното отношение на обществото към прокуратурата. В държавното обвиняване работят доста положителни и честни магистрати, а институцията има капацитет сама да се издърпа от блатото и да се реформира, съобщи Момчев.

Милко Момчев беше втори в класацията за европрокурор, която България трябваше да предложи в екипа на Лаура Кьовеши. Но откакто от Европрокуратурата върнаха първата кандидатура прокурорската гилдия към Висш съдебен съвет вместо да гласоподава идващия, приключи процедурата и е разгласи нова.

Тези дейности са в прорез с правилника на самата прокурорска гилдия. Това е престъпление, упражних правото си на тъжба пред Върховен административен съд. Кьовеши върна на няколко пъти несъответствуващите прокурори, само че очевидно се търси профил, който да продължи да пази статуквото, изясни Момчев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР