Бих се пошегувал с един надпис в казармата – “Службата

...
Бих се пошегувал с един надпис в казармата – “Службата
Коментари Харесай

Премиерът Бойко Борисов: Храните у нас вредни, но скъпи

Бих се пошегувал с един надпис в казармата – “Службата е тежка, само че за сметка на това продължителна ”, в този дух: “Храните са нездравословни, само че за сметка на това по-скъпи ”. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов по време на конгрес на високо ниво за двойния стандарт при храните и продуктите в Еропейския съюз.
“Бих се срамувал доста, в случай че бях на мястото на тези производители, тъй като ужасно обидно звучи. От години съм един от най-големите бранители на европейската вероятност, даже не ми е минавало през мозъка, че е допустимо такива огромни компании да си разрешат да вършат сходно нещо – да оферират еднакъв артикул под една и съща марка, само че с разлики в питателните качества в страни от Западна и Източна Европа. Ние сме се отнасяли с почитание и сме помагали за навлизането на продуктите им на нашия пазар ”. С тези думи министър председателят Борисов съобщи недоволството си от по-ниското качество на стоките в страната по отношение на страни от Западна Европа. “Двойните стандарти при храните накараха 100 млн. души да се усещат като туземци ”, огорчено разяснява Борисов.

Темата за качеството на храните събра в София еврокомисири, министри на стопанската система, на земеделието и на опазването на здравето на страните членки на Европейски Съюз, както и ръководители на съответните национални органи за отбрана на потребителите и за сигурност на храните.

“Това е безапелационна дискриминация, това е обидно, по-богати ли са българските консуматори, че да заплащат двойно повече ”, разяснява министърът на българското председателство на съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова. По думите й става въпрос освен за храни, само че и за перилни препарати и козметика.

Министърът на земеделието Румен Порожанов показа систематизирани данни от трите проучвания за двоен стандарт, извършени през последните 10 месеца. Те включват общо 228 проби. При 18% са установени разлики по състава или хранителната стойност. Сред по-съществените разлики на продуктите у нас са приспособени млека за дребни деца с по-високо наличие на растителни мазнини, в това число палмови, моцарела с друга консистенция и чистото количество, както и маргарин с по-ниско наличие на мазнини.

Глоби за нелоялни практики
Граждани ще съдят производителите


Европейската комисия е създала нов механизъм за отбрана от нелоялни търговски практики, който страните-членки на Европейски Съюз ще могат да ползват до няколко седмици. Това стана ясно от думите на еврокомисаря Вера Йорува. По думите й Европейска комисия ще промени директивата за нелоялни търговски практики, тъй че компаниите, които оферират храни или артикули под една марка, само че с разнообразни качества или ценови диапазони в страни от Европейски Съюз, да бъдат глобени. Като групови искове срещи производителите ще могат да завеждат и жители. По време на форума беше препоръчана и глоба в размер до 4% от годишния оборот на компанията. Механизмът ще вкара единни стандарти при храните, като съгласно омбудсмана Мая Манолова е нужно специфичен европейски орган да следи спазването им.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР