Бидейки едни от най-пухкавите и мили домашни любимци, зайчетата от

...
Бидейки едни от най-пухкавите и мили домашни любимци, зайчетата от
Коментари Харесай

Заек Лъвска глава

Бидейки едни от най-пухкавите и благи домашни любимци, зайчетата от породата Лъвска глава съумяват да завоюват любовта и на най-коравосърдечните. Водят се декоративно или мини зайче, чието плътно телце доближава тегло едвам сред 1-1 и половина кг. Живеят от 7 до 10 години. Отглеждат се най-вече вътрешно и са подобаващ любим както за сами живеещи, по този начин и за фамилии с деца, а изключително се харесват на възрастни хора заради любвеобилния си темперамент и ниските условия за поддръжка. Сходни породи на Лъвската глава са Холандско джудже и Шведския лисичи заек.

Произход на заек Лъвска глава

Началото на породата е сложено в Белгия, когато е било решено да се получи потомство сред Шведски лисичи заек и Холандски заек-джудже. Резултатът бил животинче с разновидност, експресираща се с нараснало количество козинка към главата и по бузите. По-късно въпросният ген за нарекъл ген за грива. Постепенно породата добила известност на територията на Европа и в края на 90-те години на предишния век навлязла в Щатите.

Външен тип на заек Лъвска глава

Лъвската глава има грива от по-дълги косъмчета – оттова и името на породата, която като ореол обикаля главата. Главата им е сложена
Всичко за Вашата сватба
високо, а добре поставеното, дребно тяло не надвишава кг и половина, а ушичките са сред 5 и 7 сантиметра. Козинката на Лъвската глава е тяхната наслада, горделивост. За да се поддържа нейната мекота и лъскавина, целесъобразно е животинчето да се сресва най-малко един път седмично, в случай че не сменя козината си.

Дойде ли време да се освободи от остарялата космена завивка, ресането следва да бъде ежедневно. Има два вида Лъвска глава по отношение на гривата. Едните имат индивидуален кръг от относително по-дълги косми в региона на главата, ушите, брадичката и гърдите, а другите имат двойна грива, надалеч по-дебела и отличителна и постоянно образуваща нещо като пола към хълбоците. Дължината на козинката към главата рядко е повече от 5 сантиметра.

Според определителите на заешките породи, Лъвските глави биват черни, шоколадени, сини, костенуркови, синьо-точкови, белооки бели, червенооки бели, кестенови агути, тюленови, сребристи, перлени, бело-точкови, самурови на точки, и самурови сиамци. Не съществуват строго отличителни окраски, които да се срещат при безусловно всеки субект.

Грижи за заек Лъвска глава

Ясно е, че при положителни условия и грижа за заек Лъвска глава, животното ще разкрие цялостната си същина пред своите стопани – за тази цел
Всичко за Вашата сватба
е целесъобразно да прекарва по-голямата част от времето свободно пуснато, а не затворено в клетка. Необходимо е зайчето да се разхожда, изследва територията в близост. Направете му някакъв вид заграждение, където да се шляе – най-добре вътре в дома, защото на открито ще е изложено на всевъзможни условия на околната среда, пък и на нежелани хищници. Заграждението се прави от тел и е задоволително огромно, с цел да побере легналият заек, пластмасово легенче и няколко играчки. В легенчето се сипва някакъв тип субстрат за тоалетна, който се почиства всяка седмица.

Главната съставна част при храненето на зайчето би трябвало да е плява – към 70 %. Останалото към този момент са най-различни гранули, пелети, хрупки, сушени плодове, зеленолистни зеленчуци, зеленчуци, плодове. Плодовете и зеленчуците могат да служат като премия на животинчето, когато добре е изпълнило някаква задача – дали ще е чинно да се изходи на предопределеното място или да послуша команда (легни, стой). Възрастната Лъвска глава яде към ¼ чаша пелети с високо наличие на влакнини на всеки 2 кг тегло, по тази причина внимавайте какъв брой и по кое време храните любимеца си.

Заболявания при заек Лъвска глава

 Лъвска глава

Като всяка порода
Всичко за Вашата сватба
зайче, пък и всяко животно въобще, постоянно би трябвало да следим и реализираме оптимално здравословно положение. Регулярните прегледи спомагат развъждането на здрав и благополучен любим. Зъбите на зайците да вземем за пример непрекъснато порастват и равномерното им заличаване мощно зависи от вида храна за зайци, която им се предлага – по тази причина сламата е с положително деяние. Ако зъбите набъбнат повече от естественото, те вършат рани и дупки в устната празнина, които могат да се инфектират неприятно. Бъдете сигурни, че проверявате положението на зъбите и давате задоволително плява на зайчето си.

Освен това постоянно ушите на тези животни могат да са жертва на ушни акари – измежду признаците са нараснало чесане, опадване на козината от ушите. Голяма част от домашните зайчета са носители на паразита Encephalitozoon cuniculi. Макар през множеството случаи да не провокира никакви проблеми, при стрес може да се прояви клиничната картина на опаразитяване – кривната глава, парализа, нараснало уриниране и понижено зрение. При първото подозрение за заболяване наложително заведете зайчето на ветеринар. Забелязано е, че кастрираните женски по-рядко страдат от рак на матката. Кастрация е допустимо да се направи след настъпване на 3-4-месечна възраст.

Характер на заек Лъвска глава

Породата
Всичко за Вашата сватба
е извънредно енергична, привързва се към хора и обича да играе. Държи се като част от фамилията, харесва им се да бъдат гушкани и галени от своите стопани. Малките откриватели неуморно ревизират всеки обект в стаята, където се намират, и гризат на драго сърце играчките си, или тичат след краката на индивида. За тези животни е изключително значима връзката с индивида и се натъжават, в случай че бъдат оставени без внимание. Веднъж почуствали се щастливи, те въодушевено ритат със задни крачка, почистват се с предните лапички или си лежат.

При зайците тренирането на тоалетно държание е малко по-трудно от това при кучета и котки, само че е допустимо. Наблюдавайте в коя част на дома най-често се изхождат, кое е тяхното място и поставете легенчето с заешката тоалетна там. Свикне ли със субстрата и изхождането в него, малко по-малко ще се приспособи към изхождане върху подобен и в други елементи на стаята/дома. При положително справяне със задачата не забравяйте да ги премиите с плод или зарзават, подобаващ за заешка консумация.

Ако желаете да си вземете зайче, разгледайте нашите разгласи за зайчета.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg