Библиотеката на фонд Хенри Уелкъм“ (Wellcome Library), специализирана в изследване

...
Библиотеката на фонд Хенри Уелкъм“ (Wellcome Library), специализирана в изследване
Коментари Харесай

Шотландските вещици

Библиотеката на фонд „ Хенри Уелкъм “ (Wellcome Library), профилирана в проучване на историята на медицината, е разгласила 350-годишен ръкопис, съдържащ имена на хора, упрекнати в магьосничество при лова на вещици, извършен в Шотландия през 1658–1662 година

След приемането през 1563 година на закона за магьосничеството в Шотландия от три до пет хиляди души са били упрекнати за двеста години в упражняването на магьосничество. При следствията се ползвали изтезания – чупене на краката, притискане на главата с примка, изтръгване на нокти, „ испански ботуш “, като работата на палачите се заплащала със средства на обвинения.

Антивещерската нервност се засилила при шотландския крал Крал Джеймс VI, който през 1603 година станал крал на Англия под името Джеймс I. Той откровено вярвал в съществуването на вещици, по-конкретно бил уверен, че през 1590 година точно вещици се пробвали да потопят кораба, с който той плавал.

За тази цел те хвърляли във водата котки, като привързвали лапите им към крайниците на мъртъвци. Няколко обвинени били изгорени, а кралят скоро по-късно написал етюд по демонология.

През 1604 година с помощта на Джеймс суровите ограничения за битка с вещиците били узаконени и в Англия. Наказанията за вещици и магьосници били сурови, в това число екзекуция. До анулацията на този закон през 1736 година в Шотландия били екзекутирани към 2000 души по обвиняване във вещерство.

Според данните на обстойно проучване на вещерските процеси в Шотландия са се съхранили данните за 3837 души, упрекнати в магьосничество. 84% от обвинените били дами, към 65% – на възраст над 40 години.

Въпреки публикуваното мнение проучването посочило, че националните лечители били едвам част от упрекнатите. Също по този начин те не се отнасяли наложително към бедните пластове на популацията, въпреки че благородниците били едвам към 6% от нарочените за магьосници, а към 64% произхождали от тази част от популацията, която през днешния ден би била наречена междинна класа – това били много заможни селяни и жители.

Цифровизираният ръкопис 3658 от сбирката на библиотеката съставлява лист на мъже и дами, упрекнати в магьосничество в Шотландия в интервала 1658–1662 година Освен имената и адресите на обвинените документът съдържа и елементи от признанията във вещерски закононарушения.

„ Този ръкопис ни предлага да надникнем в свят, който постоянно остава недокументиран “, споделя Христофър Хилтън, старши архивар в Wellcome Library.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР