Библиотекарите в НБ „Иван Вазов” ще се включат в националната

...
Библиотекарите в НБ „Иван Вазов” ще се включат в националната
Коментари Харесай

Библиотекарите от Пловдив се включват в национален протест срещу държавата

Библиотекарите в НБ „ Иван Вазов” ще се включат в националната стачка, проведена от КТ „ Подкрепа” на 20 май. Те няма да изоставен работните си места и ще продължат да работят за идеята на четящите, само че ще слагат на реверите си зелени лентички с надпис „ Протест”.

„ Поводът за стачката е неизпълнено от страна на страната подписано съглашение за въвеждане на минимални начални съществени месечни хонорари в бранша”, споделят от синдикалните организации на районните библиотеки към национална федерация „ Култура “ при КТ „ Подкрепа “.

Исканията на протестиращите включват увеличение с 40 % на единния разходен стандарт за субсидирана численост на районните библиотеки.

„ Необходимите средства са в размер 10 288 863 лева, в това число - за възнагражденията на личния състав по член 1, алинея 5, т. 10.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г “, оповестяват уредниците на шествието. Освен това те ще упорстват и за увеличение на субсидираните бройки на районни библиотеки – от 1177 на 1200.

„ Исканията на сътрудниците са обективни и по тази причина и ние ще подкрепим митинга им. Всички наши членове, които пожелаят, могат да слагат зелени лентички”, споделиха пред PlovdivTime и от другия огромен профсъюз в НБ „ Иван Вазов” КНСБ.

На някои места в страната ще има и ефикасни протестни дейности. Служителите на Столична библиотека ще излязат пред постройката от 14 до 15 ч.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР