Библиотекарите излязоха на протест пред Столична библиотека днес и заявиха,

...
Библиотекарите излязоха на протест пред Столична библиотека днес и заявиха,
Коментари Харесай

Протест на библиотекарите: Да мълчим за културата на интелектуалците ни

Библиотекарите излязоха на митинг пред Столична библиотека през днешния ден и обявиха, че ще не престават да стачкуват на избрани дати . Причината, че заплатите им не са увеличени макар подписания за това анекс преди идване на кабинета на Кирил Петков.

" Вместо да приказваме - да мълчим за културата на българските интелектуалци ", бяха думите на Йовка Иванчева, началник на културна и планова активност на Столична община и ръководител на синдикалната организация към КНСБ.

Тя се възмути, че заплатите са ниски, а активността на библиотекарите - омаловажавана. " Да назначим някой публицист, да вървим като пред къщата на Иван Вазов, да му разбираем какви са проблемите на българската книжовност. Има сътрудници, които би трябвало да оцеляват със 700 лева заплата, сблъскваме се с незнанието на властта " , възмутено изясни проблемите тя. Негодуванието йе също и поради това, че държавното управление е нараснало заплатите на музеи и галерии, които стачкуват, а не библиотекарите - не.

Здравка Ширекова, член на КТ " Подкрепа " разясни всъщност, че съставлява районните библиотеки в страната, в които работят 1177 души. Исканията им били да се извърши подписаното съглашение - анекс за увеличение на заплатите. Въпреки подписа - отговор нямало от Министерство на културата. По думите на Ширекова всички считали, че финансирането се случва от общините, не те давали средства единствено за поправки и пазаруване на нови книги, за нарастването на заплатите идвало от Министерство на културата.

Юлия Цинзова, шеф на Столична библиотека, изясни, че поддържа чиновниците си за митинга и изрази мнение, че неглижирането на библиотеките в цялата страна е в основата на митинга. За чиновниците на библиотеката тя заяви, че получават 850 лева междинна заплата, а би трябвало да е най-малко 1200 лева

Причина за митинга е, че на 18 декември 2020 година е било подписано Допълнително съглашение към Браншовия групов трудов контракт за библиотеките, в което са били сложени условия за въвеждане на минимални начални съществени месечни хонорари в сектора. Споразумението обаче не е изпълнено.

От сектора упорстват пред държавното управление да бъдат направени промени.

- Да бъде повишен с 40% Единният разходен стандарт за субсидирана численост на районните библиотеки. Необходимите средства сав размер 10 288 863 лева,включително - за възнагражденията на личния състав по член 1, алинея 5, т. 10.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година

- Да бъдат увеличени субсидираните бройки на районните библиотеки - от 1 177 на 1200.
 И библиотекарите излизат на митинг от 20 май
И библиотекарите излизат на митинг от 20 май

От сектора упорстват пред държавното управление да бъдат направени промени
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР