Библиотечна експозиция, посветена на 110- годишнината от рождението на създателя

...
Библиотечна експозиция, посветена на 110- годишнината от рождението на създателя
Коментари Харесай

Библиотечна експозиция разказва за създателя на фестивала Сурва

Библиотечна експозиция, отдадена на 110- годишнината от рождението на основателя на фестивала "Сурва " Йордан Николов е подредена в Перник, оповестиха от Регионалната библиотека "Светослав Минков ".

Роденият в Кюстендил фолклорист идва в Перник през 1960 година като поредно работи като хореограф и контрольор в отдел "Просвета и просвета " в тогавашния Окръжен национален съвет. През 1963 година под негово управление се провежда събирателен танцов състав от 200 души от селата в Пернишко, който показва танц "Сурвакаре ". Работата на Йордан Николов в Перник оставя дълбоки и трайни следи. Издирва и възвръща забравени традиции като "Премуз ", "Лазарки от Люлин ", "Топене на китка ", "Омъжване на булка за беневреците на младоженека, който е на гурбет ", "Старинна женитба ", "Еньовден ", "Тодоровден ", "Жътва в Перник " и други Най- огромната му заслуга е фестивалът на кукерите - суровакари, който за първи път се организира в Перник през януари 1966 година

За приноса му към хореографията и българската просвета Йордан Николов е награждаван с едни от най- високите държавни оценки. Пред 1962 година е разгласен за почетен жител на София, а през 2004 година посмъртно и за почетен жител на Перник. На негово име е учредена премия за принос в организацията, провеждането и популяризирането на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР