Библейската математика е една от най-сложните науки, които все още

...
Библейската математика е една от най-сложните науки, които все още
Коментари Харесай

Кога наистина е бил убит Исус – учените все още са в спор

Библейската математика е една от най-сложните науки, които към момента изумяват другите фенове на религията. Да, тъкмо по този начин, не е задоволителна единствено една математика, по тази причина е добавена и религиозна такава. Повечето учени се пробват да открият и годината, в която Исус Христос е починал. Използвайки всички мемоари от Новия завет, множеството стигат до решението, че най-адекватна дата би трябвало да е 7 април 30 година и има втора – 3 април 33 година Защо има разлика и какви са доводите на феновете на едната концепция и на другата?

Започваме с обстоятелството, че еврейския календар по това време е бил лунен, което значи, че първото число на месеца се дефинира от светлината на луната – при пълнолуние се отбелязва първо число. Условието обаче е, че Луната би трябвало да се вижда над Йерусалим. Дневните часове се мерят при изгрев, затова първият час е 6 часа сутринта, а 3-я е в 9 часа сутринта, 6-я час е по обяд, до момента в който 9-я час на денонощието се пада към 3 часа следобяд. В Евангелието на Лука е посочено следното:

„ Сега беше шест часа и тъмнината се спускаше над цялата земя, до момента в който не пристигна деветия час, тъй като слънцето спря да грее; и булото над храма беше раздрано на две. Исус се провикна със мощен глас, „ Боже, предавам в твоите ръце моя дух. “

Когато сподели това, беше последният му мирис. “

В единият случай виждаме, че става въпрос за обед, а по-късно към 9-я час стартира да се следи залеза. Всички четири евангелията показват, че Исус е бил разпънат в петък. В четвъртък се е провела по този начин наречената загадка вечеря. В петък сутринта е бил изправен на съд пред римските префекти и е екзекутиран в петък следобяд. В петък вечерта е заровен в гробница, тъкмо преди зазоряване при започване на еврейския шабат. Тъй като има задоволително обстоятелства, можем да позволяваме, че става въпрос за петък.

Тъй като няма задоволително време и точна година на самото събитие, стартира проучване на исторически фигури, които попадат в Библията. С помощта на римско-еврейски историци, мнозина могат да покажат някои от главните обстоятелства по отношение на Библията и най-много датата. Става ясно, че Тиберий е бил римски император сред 14 и 37 година Понтиус Пилат е бил префект в Юдея сред 26 и 36 година Проблемът е, че до момента в който такива исторически персони могат да се открият, към момента има много недоразумения и изказвания, че е допустимо Исус да е бил погубен през предния ден. Всички евангелията се съгласяват, че разпъването е било в петък, само че има много подозрения, че Исус е бил погубен през предния ден.

Евангелието на Матей, Марк и Лука показват, че всичко се случва в петък – от съдът до самото разпване. В евангелието на Йоан се показва, че най-вероятно се е случило в четвъртък. Информацията за всичко това ни подсказва още нещо, самите апостоли не са описвали дните в седмици, а по отношение на еврейските празници. Някои не разказват ден, а празник. Следователно се заражда идващия проблем, в случай че няма прецизен ден, никой не може да удостовери и точната година на разпването. Благодарение компютрите и малко повече калкулации, стигаме до три дати:

11 април 27 година

7 април 30 година

3 април 33 година

Учените считат, че 27 година е прекомерно скорошна, а евангелието на Матей демонстрира, че Йоан покръства Исус по време на 15-тата година от ръководството на Тиберий, което би трябвало да бъде 28 година в най-ранния случай. В библейската последователност се показва, че Исус стартира своята задача, след Йоан, което значи, че най-ранната година е 28. И по този начин остават двете въпросни дати – 7 април 30 година и 3 април 33 година

Мнозинството от откриватели са подготвени да одобряват 7 април 30 година като същинската дата от гибелта на Исус. Това е желаната дата от хората, които имат вяра в задачата на Исус и са на мнение, че 28 година е прекомерно скорошна. Има дребна група от откриватели, които поддържат 3 април 33 година и имат вяра, че Исус е обикалял към 3 години и най-ранният старт е през 30 година Те употребяват и лунното затъмнение, което Пилат е описал в писмо до император Тиберий.

По мнението на една последна част от научното общество – всички посочени дати са неверни. Казано по различен метод, множеството евангелия, които са написани, действително ни демонстрират чудесата на Исус, само че не и всички останали исторически обстоятелства. В евангелието на Йоан излиза наяве, че Исус е бил разпънат по обяд. Има изказване, че в деня на подготовката се коли агне, само че това не се е случило, тъй като Исус трябвало да бъде жертвата.

В евангелието на Марк се показва, че евреите към този момент се подготвяли за идващия празник, т.е. за специфична вечера. Мнението на някои специалисти е, че Исус е бил арестуван и задържан няколко дни и е допустимо даже да е бил погубен по-рано, до момента в който самият акт на разпване да се е случил малко по-късно.

Да не приказваме, че има още един проблем. Тъй като знаем, че Исус е бил разпнат в петък и възкръсва в понеделник, не би трябвало да пропущаме и обстоятелството, че еврейския календар е включвал и елементи от деня, затова има и версия, че е допустимо да е бил погубен в сряда. По този метод се дава отговор на времевия период, изключително откакто всички евангелията демонстрират, че божият наследник наложително е чакал 3 дни, преди да възкръсне. Без значение по какъв начин преглеждаме цялата история, главната версия продължава да е обвързана с посочените обстоятелства и условия, с цел да се случи чудото.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР