Би било неморално да не направиш нищо, но пък аз

...
Би било неморално да не направиш нищо, но пък аз
Коментари Харесай

Доц. д-р Цветозар Томов: Върху ЦИК се упражнява политически натиск

„ Би било аморално да не направиш нищо, само че пък аз не бих желал да укорявам хората, които не вършат нищо в такава обстановка. Ние не можем да чакаме, че в случай че се прави някакво обществено безсрамие, болшинството хора ще бъдат подготвени да подхващат дейности, които в последна сметка основават неприятности, на първо място за тях. Не би било обикновено да чакаме такова нещо. Едно общество не се състои от хора, които са подготвени да работят по този метод. “, споделя доцент доктор Цветозар Томов – социолог и зам.-председател на ЦИК - в диалог с Деян Кюранов за морала и гражданската позиция.

Когато през 2011 година Пловдивският университет взима решение за награждаване на Хр. Стоичков с купата „ лекар хонорис идея “, доцент доктор Цветозар Томов показва противоречие с присъждането на това звание, тъй като то е „ прекомерно унижаващо, освен за преподавателите в Университета, само че и за този популярен футболист “. Възражението му е ориентирано против решението на университетския съвет на Университета, а не е против Стоичков.

В предаването „ Видимо и невидимо: Място за мислене “ Томов споделя, че решението на ЦИК през м. април 2023 година за сумиране на резултатите от машинното и електронното гласоподаване без да се записват поотделно в протоколите крие съществени опасности от повишаване на изборните измами. „ Когато нямате поотделно резултати от двата вида избори, доста по-трудно може да забелязвате случаи, в които е позволена неточност, умишлена или не, в отчитането на резултата. Бях твърдо срещу това решение. Не единствено аз, четирима сътрудници гласувахме срещу него и обяснявайки вота си споделих, че не виждам по какъв начин мога да бъда повече представител на Комисията, тъй като представителят би трябвало да пази решенията на ЦИК, а аз това решение не мога да го защитя обществено по никакъв метод. Т.е. отхвърлих се да бъда представител, тъй като бях подложен в обстановка, в която не мога да извършвам функционалността на представител или най-малко не виждах по какъв начин бих могъл. “

Повече за следствията от цивилен дейности, политическия напън върху ЦИК, независимостта и прозрачността на ЦИК, за писмото от ДАНС и по други значими тематики можете да научите във видеото:

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР