BHP ще трябва да плаща доста повече, ако иска да ...

BHP ще трябва да плаща доста повече, ако иска да

Най-голямата минна компания се връща на M&A пазара в търсене на зелено бъдеще

BHP ще би трябвало да заплаща много повече, в случай че желае да грабне активи, сходни на OZ Minerals - облог за бъдещето на електрификацията и декарбонизацията, разясниха анализатори и банкери, откакто офертата на добивния колос за компанията за никел и мед беше отхвърлена по-рано тази седмица.

Офертата на BHP Group - 8,34 милиарда австралийски $ (5,8 милиарда щатски долара), или 25 австралийски $ на акция - за OZ Minerals не прави оценка изцяло нейните активи в светлината на световния напън за зелена енергия, съгласно някои анализатори, написа "Ройтерс ".

Това е второто отменяне, с което BHP се сблъсква за по-малко от година, откакто се отдръпна от оферта за канадската компания за рандеман на никел Noront Resources Ltd, което направи завръщането й в M&A бранша по-трудно, в сравнение с би ѝ се желало.

Последната огромна транзакция на компанията беше 12,1 милиарда $ за Petrohawk Energy Corp. през 2011 година, макар че от този момент е направила по-малки ходове за медни и никелови активи, напомня Bloomberg.

Въпреки че BHP не сподели дали ще подслади офертата си за OZ, анализатори и банкери считат, че в случай че го направи, няма гаранция за продобиване на борда на OZ на своя страна, така като други огромни минни и металургични компании изчакват развоя на събитията, заредени с пари и уверени в дълготрайната вероятност за метали като медта - употребена във вятърни турбини, слънчеви енергийни системи и електрически кабели.„ Основната религия в тази дълготрайна вероятност за медта ще направи доста мъчно осъществяването на транзакции без заплащане на забележителна награда “, сподели Тайлър Брода, анализатор в RBC Capital Markets.

„ Изглежда, че това остава по този начин даже при падащите цени на суровините в кратковременен проект и доста несигурната макросреда, засягаща както Запада, по този начин и Китай “, добави той.

OZ отхвърли офертата на BHP, която беше с 32% по-висока от цената на акциите й в петък при затварянето на търговията предходната седмица, като сподели, че е „ опортюнистична “, така като цените на медта са спаднали от пиковете.

Jefferies пресмята, че OZ може да донесе до 36 австралийски $ на акция, в случай че претендент оцени медта на 4 $ за паунд и предложи 30% награда. В момента металът е към $3,50.Цените на медта и другите метали се намалиха тази година заради слабото търсене от най-големия консуматор Китай, където политиката за нулев Коронавирус ограничи индустриалните действия, и световното икономическо закъснение на фона на възходящите лихвени проценти.

Дългосрочните вероятности обаче остават здрави за първични материали като никел и литий, които се употребяват в батериите за електрически транспортни средства (EV), уран, който се употребява за произвеждане на ядрена енергия, и мед, до момента в който светът се приготвя за декарбонизация.

По-висока оферта

Сделката за OZ е вторият път, когато оферта за усвояване от страна на BHP се проваля, откогато компанията опрости структурата си през миналата година, обединявайки своите обществени акции в Лондон и Сидни в единно листване в Австралия, с цел да стане гъвкава за евентуални вложения в първични материали, насочени към бъдещето.

Миналата година BHP се опита да купи Noront Resources, само че се отхвърли след траяла месеци война за наддаване, така като не видя "адекватна дълготрайна стойност ".

„ BHP има най-голямата огнева мощност в бранша и би трябвало да я употребява “, сподели Брода от RBC Capital.

BHP има повече от 15 милиарда $ в пари и парични еквиваленти, демонстрират последните документи.Най-голямата добивна компания в света с пазарна капитализация от 136 милиарда $ прави по-голямата част от парите си от копаене на желязна руда - суровина, употребена при производството на стомана - само че също по този начин е водещ производител на мед и се стреми да навлезе в никела.

BHP сподели предходната седмица, че ще похарчи повече за изследвания за никел през идващите две години. Сделка с OZ щеше да й даде достъп до планове, в това число West Musgrave в Западна Австралия, където има залежи на никел и мед.

BHP може да направи друга оферта за OZ, сподели източник на "Ройтерс ", който е директно осведомен с въпроса. Източникът добави, че OZ е получила предложения от други компании, само че не разкрива имена.

Матю Ходж, шеф на финансовите изследвания в Morningstar, уточни "Glencore, Anglo American, Teck и други компании с огромна до междинна капитализация " като тези, които евентуално биха могли да се интересуват от OZ.

„ Всички те имат реки от пари, по този начин че какво ще вършат с тях? “

Повечето анализатори са съгласни, че офертата за OZ би трябвало да е по-висока.

„ Ще би трябвало да бъде доста по-висока “, сподели Питър О'Конър, анализатор на минното дело и металите в Shaw and Partners.

„ Смятаме, че цената на акция ще би трябвало да бъде в диапазона от по-ниски до междинни тридесет, в случай че BHP желае да направи това. “

О'Конър обаче сподели, че BHP евентуално ще поддържа дисциплинираност и няма да надплаща. В предишното компанията раздразни вложителите със скъпо струващо влизане в американски шисти, който докара до отписвания за милиарди долари.

Източник: bloombergtv.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg