БХК изразява своите нарастващи тревога и възмущение по повод изявлението

...
БХК изразява своите нарастващи тревога и възмущение по повод изявлението
Коментари Харесай

БХК възмутени от думите на Гешев за адвокатите

" БХК показва своите възходящи паника и отвращение във връзка изказването пред медиите на основния прокурор Иван Гешев от 27 февруари 2020 г В него той квалифицира като „ безочливост “ изразеното професионално мнение на фондация „ Български юристи за правата на индивида “ (БАПЧ), направено по покана на президента по отношение на инициирания от него спор за потребността от конституционни промени в уредбата на правосъдната власт ", пишат от комитета.
" В това мнение, наред с друго, се съдържа изчерпателен сериозен разбор на прокуратурата и институцията на основния прокурор, както и оферти за тяхното реформиране, тъй че по едно и също време да се реализиран самостоятелност на съда и гаранции за обезпечаване на дейно следствие, неналичието на което е установено в десетки решения на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) ", се споделя още в документа.
Правозащитниците напомнят още, че " не за пръв път господин Гешев си разрешава в свои обществени изказвания да подменя упования отговор на градивна рецензия към прокуратурата с персонални нападки, както и че не за първи път той обезценява и показва отрицателно ролята и ситуацията на адвокатурата в България. Така още на 23 юли 2019 г., в изявление пред Българската национална телевизия, директно след издигането на кандидатурата му за нов основен прокурор, той принизи ролята на юриста до това „ да пази и взима пари от хората, които пази, без значение каква е истината.
Това държание на господин Гешев не е изолиран случай. В редица свои изказвания и прояви той е показал както пренебрежително, враждебно и присмехулно отношение към обособени персони от юридическата общественост, които изричат отзиви, разнообразни от неговото, по този начин и към цели групи, измежду които адвокатурата и правозащитниците ".
Нито мнението на БХК, нито което и да е друго негативно мнение за претендента, бе удостоено с нужното почитание, внимание или стимулирано разглеждане от страна на Съвета при появяването на единствената кандидатура на Гешев, припомнят правозащитниците.
" Напротив – обратно на предизвестията на БХК, че непрозрачната процедурата по желание на нов основен прокурор и съществуването на голям брой индикации за нейната предрешеност ще опорочат процедурата и ще се отразят негативно на публичното доверие в правосъдната власт, болшинството на Висшия правосъден съвет показва същото пренебрежение към гражданското общество, каквото показва през днешния ден и единственият претендент на болшинството на Съвета.
Когато основният прокурор на една страна намерено очерня адвокатурата и гражданските организации за отбрана на правата на индивида, това е не просто липса на професионализъм или възпитание, само че и нахлуване над демократичните механизми за гражданско присъединяване и надзор върху управляващите и накърняване на престижа на правосъдната власт. С актуалното насочваме апел към Висшият правосъден съвет да потвърди с дейности пред българското общество, че носи отговорност за своя избор, като осъди държанието на основния прокурор. То нямаше да има смисъла и въздействието, което има през днешния ден, в случай че Съветът не бе избрал господин Гешев за поста на основен прокурор. На собствен ред призоваваме господин Гешев да се извини за неприемливите си изказвания както на българската адвокатура, по този начин и в частност на фондация „ Български юристи за правата на индивида “, се споделя в текста на БХК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР