БГНЕС За 355 места за курсанти в трите висши военни училища

...
БГНЕС
За 355 места за курсанти в трите висши военни училища
Коментари Харесай

Обявени са 355 места за курсанти във висшите военни училища за учебната 2021/2022 г.

 БГНЕС За 355 места за курсанти в трите висши военни учебни заведения могат да аплайват искащите през актуалната година. Със заповед на министъра на защитата от 5 януари 2021 година е деклариран броят места за банкет на курсанти и военнослужещи във висшите военни учебни заведения за образователната 2021/2022 година.

В Националния боен университет (НВУ) " Васил Левски “ са оповестени общо 231 места за банкет на цивилен лица за образование като курсанти в постоянна форма, за придобиване на образователно-квалификационна степен " бакалавър “ в професионално направление " Военно дело “ по 14 специализации от специалността " Организация и ръководство на военни формирования на тактическо равнище “.

Най-големите специализации са " Полева артилерия “ (45 места); " Мотопехотни и танкови войски “ (34 места); " Противовъздушна защита на войските “ (29 места); " Материални запаси, напредване и превоз “ (25 места); " Военни информационни и осведомителни системи – Компютърни системи и технологии " (15 места); " Военни информационни и осведомителни системи – Комуникационна техника и технологии " (11 места) и други В задочна форма на образование са оповестени 22 места за курсанти в 3 специализации ( " Разузнаване “; " Танкова и автомобилна техника “; " Материални запаси, напредване и превоз “).

Общо декларираният брой места за образователната 2021/2022 година в НВУ постоянно и задочно е 253.  Във Висшето военновъздушно учебно заведение (ВВВУ) " Георги Бенковски " са оповестени 54 места единствено за постоянно образование по 6 специализации. Най-голямата от тях е " Летец-пилот " (25 места, от които 3 са за потребностите на МВР). За специализацията " Ръководител на въздушното придвижване " са оповестени 7 места, за " Летателни апарати и авиационни мотори “ и " Радиоелектронно съоръжение на летателни апарати " - по 6 места всяка и други.

Във Висшето военноморско учебно заведение " Н. Й. Вапцаров " са оповестени 48 места единствено в постоянна форма на образование за 5 специализации. Най-голямата е " Медицинско обезпечаване на въоръжените сили “ (20 места), както и " Кибероперации “ (11 места). По 6 места са оповестени за специалностите " Корабоводене " и " Корабни машини и механизми " и други.

Подаването на документи за ранен банкет за курсанти обичайно стартира през януари в съответното висше военно учебно заведение или във военното окръжие по местоживеене. Сред изискванията, на които би трябвало да дават отговор претендентите за образование във висшите военни учебни заведения, са: да имат приблизително образование; да са годни за военна служба; да нямат друго поданство с изключение на българско; да не са осъждани и да нямат формирано наказателно производство; да не са освобождавани от военна работа с дисциплинарно наказване " уволняване " ; да не страдат от психологично заболяване; към 31 декември в годината на кандидатстване да са пълнолетни и гражданските лица да не са по-възрастни от 31 години; най-малък растеж и тегло и други.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР