БГНЕС Председателят на Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция Сади Гювен

...
БГНЕС
Председателят на Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция Сади Гювен
Коментари Харесай

Истанбул с нов кмет, човекът на Ердоган бит за втори път

 БГНЕС Председателят на Висшата изборна комисия (ВИК) на Турция Сади Гювен оповести през днешния ден резултатите от повторението на изборите за кмет в Истанбул, заяви турската телевизия НТВ, представена от Българска телеграфна агенция. Екрем Имамоглу от Народнорепубликанската партия (НРП) получи поддръжката на 54,21 на 100 от гласоподавателите в мегаполиса, за Бинали Йълдъръм от Партията на справедливостта и развиването (ПСР) са дали своят вот 44,99 % от гласоподавателите, уточни Гювен.

За претендента за кмет на Истанбул Недждет Гьокчънар са дали своят вот 0,55 % от гласоподавателите, а за Мустафа Илкер Юджел - 0,17 %. Той посочи, че за Имамоглу са дали своят вот 4 741 868 гласоподаватели, а за Йълдъръм 3 935 453 гласоподаватели. Броят на невалидните бюлетини е бил 178 599, уточни Гювен.

Имамоглу завоюва 48.8% от гласовете на изборите за кмет на Истанбул на 31 март, изпреварвайки Йълдъръм, който получи 48,55% от гласовете. След като ръководещата партия апелира резултатите от изборите, ЦИК преброи бюлетините в няколко изборни секции, само че това не докара до основни промени.

Имамоглу встъпи в служба на 17 април, само че на 6 май ЦИК утвърди апела на ПСР да анулира резултатите от изборите заради нередности и провежда повторни избори на 23 юни. Това решение се изяснява с редица нарушавания, по-конкретно с обстоятелството, че някои членове на изборните комисии на изборните секции не са били назначени всред държавни чиновници, а част от протоколите са били неподписани.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР