БГНЕС Първа рокада в здравното министерство направи служебният министър . Той

...
БГНЕС
Първа рокада в здравното министерство направи служебният министър . Той
Коментари Харесай

Здравният министър: Ваксинирайте се, за да можем да се освободим от маските

 БГНЕС Първа рокада в здравното министерство направи служебният министър. Той смени шефа на организация " Медицински контрол ". Досега тя се оглавяваше от доктор Георги Деянов, а на негово място застава доктор Георги Христов.

Междувременно от министерството стопираха публичните поръчки на държавните лечебни заведения. По информация на зам.-министъра Димитър Петров -  ревизира се разходването на пари през 2020 година

" Имам свои визии по какъв начин да се ръководи организацията. Няма нарушавания, само че желая да работи по-бързо, да няма просрочени преписки на жители и организацията да бъде по-активна в трансплантациите. Това са претекстовете ми да назнача нов шеф. Проверка е открила много закъснение и демонстрира, че е имало единствено 2 трансплантации. Трябва да бъдат към 50-100 годишно, в случай че желаеме да се съпоставяме с другите ". Това съобщи служебният министър на опазването на здравето доктор.

" Може и да няма рокади. Моето схващане е такова - тези хора, които работят добре и съзнателно, не вземат участие в някакви корупционни схеми, могат да бъдат спокойни, другите - не. Досегашният шеф може и да продължи да работи в организацията, просто желая темпото в организацията да се вдигне ", добави здравният министър пред.

Спрени публични поръчки

" Това е инспекция до каква степен са целесъобразни и потребни парите, които се разходват. Това е краткотрайно. Тези, които са почнали, не са спрени. С оглед на финансовото положение, ние сме принудени да се движим в рамките, в които сме сега. Това ни принуждава да търсим всички вероятни запаси ", сподели доктор Кацаров.

Проверка в " Александровска болница "

" Проверката е завършила, ще разглася резултатите обществено. Навсякъде, където се установяват нарушавания в ръководства, тези условия ще бъдат тествани и ще се подхващат съответните ограничения. Възможно е да има промени. Проверяваме всички сигнали, които сме получили ", уточни той.

Служебният министър разяснява и спада на заболелите от Ковид-19 през последните дни.

" Истината е, че всяка една епидемиологична вълна има избрана дълготрайност. Първата и втората имат една и съща дълготрайност.  Мерките не могат да го променят. Факторът стопляне е главен, който води до понижаване, само че заплахата не е отминала. Не е вследствие на ограниченията, естественият ход на разпространяването е такова. И в случай че хората не желаят да се имунизират, ще има и трета вълна. Мерките не са толкоз ефикасни - има резултат, само че той е слаб ", безапелационен бе здравният министър.

Удължаването на изключителната конюнктура

" Освен медицински аргументи, има и други - държавното управление е обвързало всички ограничения с тази конюнктура, граничният надзор също може да се ползва единствено в тази обстановка. Ние сме принудени да удължим тази изключителна обстановка ", изясни служебният здравен министър.

Ваксинационните документи

" Ще бъдат преиздадени на тези, които към този момент имат, с новия тип. Това са към 400-500 хиляди, в границите на няколко дни ще бъдат преиздадени и по-късно по новия пример ще бъдат издавани. Има доста дълъг гратисен интервал, в който ще важат старите, което не постанова скупчване хората за преиздаване ", увери министър Кацаров.

А по отношение на имунизациите, които ще важат за документите, той уточни, че България признава доста необятен кръг - всички утвърдени в Европейски Съюз. Този документ ще бъде годен 6 месеца за преболедували, за имунизираните няма краен период към този момент.

Министър Кацаров прикани за имунизиране, изключително възрастните хора.

" Ваксинирайте се, с цел да можем да се освободим от маски и други. Апелирам възрастните хора: възползвайте се от опцията, има мобилни екипи. Влизат чужденци с цел да ги имунизираме, а нашите сънародници имат криворазбрано отношение към този развой ", съобщи още той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР