БГНЕС Оценките от матурите по български език и литература, математика, история

...
БГНЕС
Оценките от матурите по български език и литература, математика, история
Коментари Харесай

Над 40 университета през тази година приемат кандидатите само с матура

 БГНЕС Оценките от матурите по български език и литература, математика, история и цивилизации, география и стопанска система, биология и здравно обучение, химия и запазване на околната среда, непознат език и по някои от останалите предмети ще могат да се употребяват за вход в 41 висши учебни заведения за образователната 2021-2022 година, оповестяват от Министерството на образованието. 

В университети, които оферират образование по повече професионални посоки, с оценката по български език и литература може да се кандидатства за над 20 специалности.

Такива са Софийският университет " Св. Климент Охридски “, Великотърновският университет " Св.св. Кирил и Методий, Пловдивският университет " Паисий Хилендарски “, Русенският университет " Ангел Кънчев “, Тракийският университет в Стара Загора, Шуменският университет “ Епископ Константин Преславски “ и Югозападният университет " Неофит Рилски “ в Благоевград.

Оценките от зрелостни изпити важат за всички специалности в УНСС. В Стопанската академия " Димитър А. Ценов “ в Свищов с резултати от всички матури още веднъж ще може да се кандидатства за всички специалности на академията.

В Химико-технологичния и металургичен университет в София зрелостниците ще могат да аплайват за 25 разнообразни специалности с резултатите от изпитите по химия и запазване на околната среда, математика, физика и астрономия и български език и литература.

Техническите университети във Варна, Габрово и в София също ще одобряват студенти с оценките от матурите по български език и литература, по математика и по физика и астрономия в множеството си специалности.

В Националната музикална академия в София от тази година ще се приема с ДЗИ или с изпит по доктрина и процедура на специалността за подготовка в учебните заведения по изкуства за избрани специалности. В Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив също има специалности, в които ще може да се кандидатства с оценка от ДЗИ по специалност.

В Националната спортна академия (НСА) ще одобряват с оценка от ДЗИ в специалности " Спорт “, " Физическо образование “ и " Кинезетерапия “.

С матура ще се влиза и в Академията на Министерство на вътрешните работи за някои специалности, по които образованието е задочно.

Няма да може да се кандидатства единствено с резултатите от ДЗИ в останалите 11 от 52 упълномощени висши учебни заведения.

Сред тях са НАТФИЗ, Нов български университет, НХА, Военна академия " Георги С. Раковски “, както и по военните специалности във военните учебни заведения във Велико Търново и Долна Митрополия.

Същата е обстановката и с медицинските университети. Частично оценките от държавните зрелостни изпити по биология ще се употребяват при образуване на спортния бал при специалностите " Здравен мениджмънт “ " Логопедия “ и " Медицински оптик “ в Медицинския университет във Варна. В МУ в Плевен в балообразуването с избран коефициент ще взе участие оценката по биология от матурата, само че не за всички специалности.

Информация за признание на резултатите от държавните зрелостни изпити за кандидат-студентската акция 2021 година в упълномощените държавни и частни висши учебни заведения е оповестена на страницата на МОН по висши учебни заведения и по специалности на адрес: https://www.mon.bg/bg/111

Начините на балообразуване за специалностите се дава от съответното висше учебно заведение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР