БГНЕС Опасността най-големият доставчик на гориво да спре работа е напълно

...
БГНЕС
Опасността най-големият доставчик на гориво да спре работа е напълно
Коментари Харесай

Лукойл България може да спре работа?

 БГНЕС Опасността най-големият снабдител на гориво да спре работа е изцяло действителна поради готвените законодателни промени, свързани с данъчните хранилища, предизвести в изявление за БНР генералният шеф на " Лукойл България " Булат Субаев. Според поправките компанията има едномесечен период, в който би трябвало да раздели склада си на 7 обособени данъчни склада и да ги лицензира. Предвиденият период е прекомерно къс, акцентира Булат Субаев: 

" Законът слага доста къс период за подаване на поръчки за привеждане на новите хранилища в сходство и лицензиране - единствено един месец. Като имаме поради периодите, размера на нужната работа и практическата неспособност да ги спазим, то да, заплахата да спрем работа е изцяло действителна. "

С единствения мотив, че би трябвало да влязат доходи в хазната, страната предложи измененията в Закона за акцизите и Закона за корпоративното подоходно облагане през Закона за здравето.

" Ние сме обезпокоени поради това, че поправката се предлага посредством законопроект, който няма нищо общо с акцизното законодателство, а е обвързван с контролиране на изключителното състояние и ограниченията за битка с ковид. Нашата компания е лицензиран складодържател от 2006 година. За 14 години активността ни неведнъж е проверявана и в никакъв случай не е имало никакви нарушавания на данъчното и акцизно законодателство. Можем сигурно да твърдим, че компанията е един от най-големите и лоялни данъкоплатци и по тази причина нямам никакво разумно пояснение за какво сходни промени се внасят в подобен незабавен порядък ", означи Субаев.

" Постъпленията в бюджета не зависят от това на какъв брой данъчни склада ще е разграничена нашата инфраструктура - от самото разделяне в допълнение в хазната нищо няма да постъпи. И на второ място - това ще повлече големи вложения и административни разноски ", посочи още Булат Субаев.

" Предстои да пресметнем точния размер на вложенията. Засега обаче е ясно, че от логистична позиция се ликвидира една работеща инфраструктура и това неизбежно ще докара до повишаване на разноските, с цел да можем да осигурим непрекъснатост на доставките. Точно какъв брой, не знаем. Знаем, че разноските значително ще се усилят. Безспорно е, че ще има нарастване ", добави той.

Кризата на международния нефтен пазар е невиждана и съществено ни засегна, сподели още Булат Субаев пред " Хоризонт ".

" И без значение от голямото стесняване на потреблението, компанията не е съкратила нито един чиновник по време на изключителното състояние, не е забавила никакви заплащания през целия този интервал. И се получава по този начин, че вместо поддръжка и съпричастност в това мъчно за всички време, нас ни изправят пред още едно предизвикателство. Но ние сме обществено виновна компания и грижата за нашите хора е първостепенна задача. "

Същевременно и от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) показаха неразбиране, че поправките се вършат през Закона за здравето и без да бъдат разисквани с сектора.

Тежки усложнения в работата на складовете предвижда пред БНР ръководителят на БПГА Живодар Терзиев. Той изясни, че за въвеждането на видеонаблюдението на обектите им е належащо минимум година. " От историята знаем, че няма безвъзмезден обяд ", разяснява Терзиев и позволи, че тези разноски ще се отразят на цените на горивата:

" Не всички хранилища ще съумеят да осъществят плановете си на време. Някои от складовете може би ще затворят, бензиностанциите ще бъдат зареждани от по-далечно място. ТОЛ таксите и транспортните разноски надлежно ще се усилят и най-вероятно и цените на горивото ще получат своя израз ".

За февруари, март и април петролният бизнес е изгубил съществени средства, а в същото време е запазил служащите си и не е пристъпил към грантови схеми за финансиране, уточни още Живодар Терзиев, който е уверен, че не е в този момент моментът за спомагателни вложения, каквито измененията изискват.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР