БГНЕС Обмислят се всякакви възможни варианти за облекчено влизане на туристите

...
БГНЕС
Обмислят се всякакви възможни варианти за облекчено влизане на туристите
Коментари Харесай

Министър Николова във Варна: Обмислят се всякакви възможни варианти за облекчено влизане на туристите!

 БГНЕС Обмислят се всевъзможни вероятни разновидности за облекчено влизане на туристите в страната. Предложили сме три благоприятни условия - документ за имунизация, отрицателен PCR или документ за съществуване на антитела. До края на седмицата чакаме Министерството на здравеопазването да издаде заповед с ясни и точни критерии за влизане в Република България. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма в оставка пред медии във Варна, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

" Разчитам на здравните управляващи и тяхното решение, тъй че за майските празници да имаме визити ", посочи вицепремиерът.

Тя изясни още, че поради обстоятелството, че туризмът е структурно определящ бранш за стопанската система на страната, както и наближаващият летен туристически сезон, бе решено да се положат нужните старания заетите в бранша лица, които желаят да бъдат имунизирани против COVID-19, да бъдат навременно ваксинирани. " Призовавам сектора да бъде деен, с цел да може дейно да се провежда имунизирането ", бе безапелационна министър Николова. И посочи, че за задачата е належащо да се плануват съответните количества ваксини, както и да се сътвори ред на районно равнище от РЗИ за обгръщане на тези, които желаят, в относително къси периоди.

" В България дойдоха 62 010 дози от имунизацията против COVID-19 на Pfizer/BioNTech. На 18 април в страната дойдоха и 38 400 дози от имунизацията против COVID-19 на производителя Moderna. Доставените количества незабавно са разпределени към районните здравни инспекции в страната. Следващата доставка на ваксини против COVID-19 се чака до края на седмицата, от производителя Janssen – 24 000 дози “, сподели министър Николова. Министърът осведоми още, че все още 86 хиляди заети в бранш туризъм към този момент са декларирали предпочитание да им бъде сложена ваксина.

По думите ѝ политиката за зелен документ за пътешестване и за отваряне на зелени коридори ще продължи, като и това лято приоритет остават главните структуроопределящи пазари и прилежащите страни.

Министър Николова изясни, че за Северното Черноморие обичайно са значими румънките туристи. " В тази връзка бих желала да посоча, че се обмислят разнообразни вероятни разновидности за облекчено влизане на гостите, като има упования, че имунизационният паспорт ще може да се признава по-рано от заложеното от Европейска комисия “, бе безапелационна тя.

Пред представителите на медиите вицепремиерът обясни последните маркетингови акции и начинания на Министерството на туризма за представянето на дестинация България. " Разчитаме, че това лято сънародниците ни още веднъж ще изберат курортите и местата за отдих по родното Черноморие пред това в чужбина. Смятам, че взетите в точния момент ограничения ще привлекат повече хора в местата за настаняване, заведения, СПА звената както по Българското Черноморие, по този начин и навътре в страната “, разясни още министърът.

Тя повдигна и тематиката за морските плажове и заяви, че линиите, за които има подписани контракти за наеми и концесии, са 135. Към сегашния миг има 96 неохраняеми плажа и 3 за природосъобразен туризъм, за които към този момент има издадена обновена заповед, която е оповестена на институционалната страница на министерството. За 9 линии има " висящи " процедури за избор на собственик. Очаква се те да приключат преди началото на сезона и броят на неохраняемите плажове да е още по-малък. Най-много неохраняеми линии има в област Бургас. Там те са 49, а в област Варна са 28, в област Добрич- 19. За неохраняемите плажове регионалните шефове ще обезпечат наложителните действия за водно избавяне, заключи министърът на туризма.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР