БГНЕС Мохамед Абдулкадер е искал да се направи на Рамбо, но

...
БГНЕС
Мохамед Абдулкадер е искал да се направи на Рамбо, но
Коментари Харесай

Проф. Чуков: Терористът от Бургас просто е искал да се направи на Рамбо

 БГНЕС Мохамед Абдулкадер е желал да се направи на Рамбо, само че той носи отговорност като български жител. Не имам вяра той да е работил в България, с цел да извърши закононарушение, съобщи арабистът от Института за ислямски проучвания проф. Владимир Чуков, по БТВ. 21-годишният Мохамед от Бургас беше упрекнат за присъединяване в терористично закононарушение зад граница. 

По думите на проф. Чуков значима е фотографията на момчето, на която той е застанал пред бронетранспортьор с ориентиран нагоре пръст - типичен джихадистки знак, а зад него се вижда алено знаме. " Червеното знаме е на " Султан Мурад " - джихадисти, подкрепени от Турция. То е ключ към това с какво се е занимавал татко му, който явно е сирийски туркмен ", изясни специалистът.

По думите му прави усещане, че бащата не е прочут в България. " Това е дълга история от 2016 година в Сирия. Тогава Турция направи интервенция " Ефратски щит ", при която Ислямска страна беше изхвърлена от регионите на сирийско-турската граница ", изясни той и посочи: " Враговете на " Султан Мурад " са най-много кюрдите ". 

Според него има още една фотография, на която Мохамед е с две момчета. На нея личало, че те не са салафити и нямат бради. Чуков посочи обаче, че в случай че татко му има фотоси сред 2014 година и 2016., най-вероятно на тях ще е с дълга брада.

" Тук е моментът, за които приказва основният прокурор - че има минимум две джихадистки групировки, в които той е бил. Предполагам, че става въпрос за Ислямска страна. През 2016 година тези хора бързо се преоблякоха и станаха Сирийска свободна войска (Султан Мурад) ", акцентира арабистът.

По думите му понятието " вербуван от татко си " е мъчно да се каже в сходно семейство, в което бащата е " сразяващ " престиж. " Бащата в исляма е настойник до пълнолетието. Вие дали си мислите, че той е осъзнавал какво прави? Тук е огромният въпрос към майката. Когато е ходел в Сирия той е бил малолетен. Майка му знае ли с какво тъкмо се занимава нейният брачен партньор? ", запита Чуков.

Според него следствието ще разбере какъв брой време Мохамед не е бил в България. Той беше безапелационен, че български жител няма право да влиза във военни дейности, а в случай че го направи се санкционира.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР