БГНЕС Към момента Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) не

...
БГНЕС
Към момента Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) не
Коментари Харесай

Много неясноти за затварянето на цигарения холдинг Благоевград – БТ

БГНЕС Към момента Агенцията за приватизация и следприватизационен надзор (АПСК) не разполага с информация по отношение на дефинитивно затваряне на " Благоевград – БТ " АД, оповестяват от ведомството за бТВ.

В петък БНР заяви, че тютюневата фабрика в югозападния град дефинитивно затваря порти и по този начин ще показа ориста на друго от огромните предприятия на тютюневия холдинг – това в София, която след митинги на служащи и траяли с месеци неясноти, беше разрушено, а машините – изнесени в Благоевград.

" Непосредствено след първите изявления в пресата, организацията неотложно изготви и изпрати писмо до мажоритарния притежател на " Булгартабак - Холдинг “ АД по отношение на осъществяването на следприватизационния ангажимент за период от 10 години да резервира главния предмет на активност на сдружението. Очакваме допустимо най-скоро управлението на " Булгартабак - Холдинг “ АД да уведоми АПСК по отношение на желанията си във връзка с активността на " Благоевград - БТ “ АД ", пишат от организацията.

" Булгартабак " затвори и завода си в Благоевград

Те припомнят, че съгласно приватизационния контракт има период от 10 година (до 14 октомври 2021 г.), в който сдружението би трябвало да резервира главния си предмет на активност и седалището си в България. Допустимо е сдружението или някоя от дъщерните компании в този интервал да не работи – само че за не повече от общо 12 месеца и то без прекъсване на всички сдружения по едно и също време.

АПСК показват, че де факто " София – БТ " е възстановила индустриалната си активност през 2016 година – въпреки и в Благоевград (междувременно, " Булгартабак " продаде главните си цигарени марки на друга компания – б.р.). Евентуалното редуциране на служащи също не е нарушаване – едвам до края на 2014 година новият притежател е бил длъжен да поддържа съответен средногодишен брой на служащите.

Все още не са постъпили отчетни документи за активността на " Булгартабак " през предходната година, като срокът е до 30 юни.

Официално, това е третата вълна на съкращения в холдинга. Първите служащи са съкратени след закриването на предприятието в София и преместването на филтровия завод от Благоевград в Пловдив. През 2017 година е втората вълна, когато с работата си в Благоевградската фабрика близо 300 индивида.

Ще има ли някаква активност, в случай че на следващия ден цигарената фабрика затвори не е ясно. Собственикът на холдинга не беше открит за коментар.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР