БГНЕС Днес няма как да има решение на Висшия съдебен съвет

...
БГНЕС
Днес няма как да има решение на Висшия съдебен съвет
Коментари Харесай

Симона Велева: Днес няма как да има решение на ВСС по искането за отстраняване на главния прокурор

 БГНЕС Днес няма по какъв начин да има решение на Висшия правосъден съвет по настояването за премахване на основния прокурор. Това стана ясно от думите на лекар по конституционно право Симона Велева в  " България заран ". 

" Висш съдебен съвет няма период, в който да се произнесе. Трябва да има време, за да разгледа сигнала, магистратите би трябвало да изслушат основния прокурор по съответния случай. Необходими са най-малко 4 съвещания на ВСС и по-късно да се вземе решение дали има такова нарушаване или не ", изясни конституционалистът.

Тя акцентира, че решението за премахване на основния прокурор се взима от президента.  

" Ако се откри нарушаване, осъществено от основния прокурор, Висш съдебен съвет може да вземе решение и да предложи на президента да го освободи от служба. Радев еднократно може да върне предлагането, но повторно няма право на това и би трябвало да подпише декрет. Това е огледална процедура като по назначението на основен прокурор ", съобщи Симона Велева пред . 

Докторът по конституционно право посочи, че мотивите за искане за отстраняването на обвинител номер едно могат да бъдат субективни и справедливи. 

" Сред обективните учредения са навършване на 65-годишна възраст, неспособност повече от година да извършва отговорностите си. Това важи за всеки един от тримата огромни в правосъдната власт. Сред субективните аргументи са трайно несъблюдение на отговорностите, както и уронване на престижа на правосъдната власт, както е в тази ситуация ", добави Велева.

Тя акцентира, че неслучайно при избирането на основен прокурор се основава специална комисия, която разисква моралните качества на претендентите. 

Като значим приоритет за новия парламент конституционалистът посочи предприемането на ограничения по отрицателните рекомендации в отчета на ЕК за правосъдната промяна у нас.

" Докладът е доста сериозен знак, ние сме длъжни да предприемем ограничения и да премахнем отрицателните мнения. Имаше опити за това със основаването на фигурата на прокурор за следствие на основния прокурор. В момента този проблем е в Конституционния съд ", посочи Велева.  

Според нея съдебната власт може да се реформира и без промени в Конституцията. 

" Не би трябвало да бъде облекчена процедурата за премахване на основния прокурор, би трябвало да се откри баланс на законово равнище. Така че той да бъде самостоятелен и да не може всеки, който от политиците изискат, да може да започва процедура за отстраняването му ", добави Велева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР