БГНЕС На изборите на 4 април БСП получи възможно най-ниския резултат.

...
БГНЕС
На изборите на 4 април БСП получи възможно най-ниския резултат.
Коментари Харесай

Идеологът на Лява алтернатива: Жан Виденов беше свален с преврат

 БГНЕС " На изборите на 4 април Българска социалистическа партия получи допустимо най-ниския резултат. Лявото е натикано в ъгъла и е в разпад. Очевидно е, че има потребност да се появи нещо ново вляво, което не е обвързано с модела, основан в България през последните 20 години ". Това сподели пред БНР Иван Атанасов, идеолог на новата лява партия " Лява опция " с водач Жан Виденов.

По думите на Атанасов не може да се приказва за виновност на Виденов за неуспеха на неговото управление от 1995 до 1997 година, като дефинира така наречен Виденова зима като прелом и първата цветна гражданска война в Източна Европа:

" Правителството на Жан Виденов беше свалено с прелом, тъй като отхвърли да извърши няколко неща. Първо - отхвърли да следва модела, почнал с мораториум за погашение на външния дълг от Луканов, който сътвори отвратителна среда... През двете години на ръководство трябваше да се почисти средата, насъбрана от предходните 5 години. Второ - държавното управление отхвърли да даде тръбите от газовата мрежа на България на Русия ".  

Иван Атанасов акцентира, че основател за въвеждането на Валутния ръб е бил Жан Виденов, само че не са му разрешили да го вкара:

" Ако го бяхме въвели ние, а не идващото ръководство, резултатите щяха да са напълно разнообразни ".

На изборите на 11 юли новата лява партия ще взе участие с регистрацията на друга политическа групировка:

" Работното наименование на обединението е " Ляв алианс за България. Чиста и свята република ", изясни Атанасов.

В предаването " Нещо повече " журналистката Мира Баджева разяснява, че следовниците на Жан Виденов може би считат, че 20 и няколко години са задоволителни, с цел да изискат индулгенция от обществото:

" Това е опит за повторна легитимация. По-скоро желаят да се чуе гласът им обществено, в сравнение с да е политическа поръчка ".

Според Баджева Корнелия Нинова не би трябвало да се тормози от Жан Виденов, само че уточни, че пред Българска социалистическа партия има други проблеми:

" Много пластове в партията не са удовлетворени от водачеството, които ще се възползват да намерят за кого да гласоподават ".

Тя предвижда по-слаби резултати на Българска социалистическа партия на изборите през юли.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР