БГНЕС Машините за гласуване се охраняват от жандармерия. Поехме ангажимент охраната

...
БГНЕС
Машините за гласуване се охраняват от жандармерия. Поехме ангажимент охраната
Коментари Харесай

Жандармерия пази машините за вота

 БГНЕС " Машините за гласоподаване се охраняват от жандармерия. Поехме ангажимент защитата да е обезпечена от страна на Министерство на вътрешните работи и това е осъществено ". Това съобщи пред БНР вицепремиерът и координатор по подготовката на изборите . 

Тя посочи, че няма нерегламентиран достъп до склада, в който се съхраняват машините.

" Качествата на машините не се дефинира от това къде се съхраняват - в частен или в държавен склад. Охраната е обезпечена. Това е митнически склад и се намира под специфичен инициативен режим, който е избран от страната. Няма да се допусне нерегламентиран достъп, не би трябвало да има терзания ", изрично акцентира вицепремиерът.  

Има правилник и ред, по който ще се ревизират машините от институциите, отговарящи за стандартизацията им, посочи координаторът по подготовката на изборите.

" Предвижда се с 50% да бъдат увеличени възнагражденията на членовете на комисиите. За членовете на СИК е с 40 лв. повече, на ръководителите и зам.-председателите са по-големи и също се усилват с 50%. Предвидени са и спомагателни заплащания за подготовката за машинно гласоподаване и за подреждането на самата секция ", изясни тя.

Николова подчертава, че разноските по бюджета на ЦИК за организационно-техническата подготовка на изборите е 8 000 050 лв. и те са обезпечени. 

С разпореждане на Министерски съвет от 17 февруари са обезпечени 2 297 600 лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за противоепидемични ограничения за провеждането на изборите, сподели вицепремиерът и добави: " Министерство на здравеопазването би трябвало централизирано да обезпечи нужните материали, с които да бъдат снабдени регионалните управи и общините ".

Николова заяви, че към този момент тече имунизация на членовете на изборните комисии. По-рано представителят на ЦИК Димитър Димитров изясни, че една карта за машинен избор няма да може да се употребява поредно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР