БГНЕС Имам притеснение от провеждане на избори в условие на коронакриза.

...
БГНЕС
Имам притеснение от провеждане на избори в условие на коронакриза.
Коментари Харесай

Иван Костов: Хайде да не се държим като третокласни европейци

 БГНЕС " Имам терзание от осъществяване на избори в изискване на коронакриза. При положително ръководство е допустимо да се каже какъв е рискът, само че такова няма. Трябваше да бъдат положени старания за проучване и схващане на риска “. Това сподели пред БНР някогашният министър председател Иван Костов. 

По думите му властите би трябвало да имат подготвеност да основат организация и при необходимост да наложат с една степен по-ограничен режим на изключителна епидемиологична конюнктура: 

" Вижда се, че за месец и половина този режим направи управляем риска за болничната система и понижи мощно смъртността. Това потвърждава, че управляващите имат средствата и метода да лимитират риска по време на избори, стига да стартират да го вършат в точния момент. Рискът от заразяване ще бъде максимален за членовете на изборните комисии. Той може да бъде отстранен посредством тяхното всеобщо имунизиране. Гласуването в огромни салони е подходящо предложение... Основателен е аргументът за евакуиране на изборите след Великден “. 

В предаването " 12+3 “ Костов добави: 

" Освен от риск от заразяване има и риск за самото политическо посланичество, което ще се излъчи по време на изборите. Обявената епидемиологична конюнктура ще затрудни предизборната акция, изключително за дребните партии... Ако стартира още веднъж повишение на случаите на заразяване, ще се вкарат нови ограничавания, а това ще направи неосъществим контактът на партиите с гласоподавателите. От това единствено ГЕРБ ще завоюват... Равнопоставеността сред партиите по време на акцията може да се резервира, в случай че спрем проправителствената медийна агитация “. 

Как видеонаблюдението на броенето на бюлетините ще е екзотично?! При развиването на актуалната техника една камера, която е доста евтина, може да се включи над масата, на която се броят бюлетини, и да излъчва в интернет явен облик, който може да се види от всеки искащ на компютъра му. Технологично такива благоприятни условия има. Това, че ръководещите не ги познават, не ги извинява и не им дава съображение да ги дефинират като екзотични. ГЕРБ 12 години сумарно ръководи, за какво не са прокарали на всички места интернет? Не е високо равнището на политиците ни и от тях не може да се чака, тъкмо от тези, да си дават сметка къде е отишла технологията.

Това е обикновено. Има 11 500 - 11 600 секции. Камери за тях ще костват пренебрежимо малко пари, в случай че тези пари ще подтикват доверието на хората да гласоподават. Това ще са пари, дадени, с цел да има мощна политическа система в България. Имаше метод да се дефинират и мъртвите души в изборните описи, само че в този момент към този момент е доста късно.

Машинното гласоподаване по никакъв метод не ме тормози. Хайде да не се държим като третокласни европейци. Ние сме същите като всички останали. Не сме разнообразни от хората, които гласоподават машинно и по пощата в западните страни. Ние сме едни и същи хора.

Защо да не се гласоподава по пощата? Какво пречи? Това е общият крах на институциите. Ако няма доверие в " Български пощи ", тогава човек няма да отиде да гласоподава там. Но доста страни, напреднали демокрации гласоподават по пощата. Защо да не гласуваме ние?

Проблемът не е в хората. Проблемът е в институциите. Те не могат да го създадат. Това значи, че са ръководени зле и са проведени още по-зле.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР