Безвъзмездната помощ по програмата за газификация на жилища като мярка

...
Безвъзмездната помощ по програмата за газификация на жилища като мярка
Коментари Харесай

Ще дават повече пари за газификация на жилища

Безвъзмездната помощ по програмата за газификация на жилища като мярка за енергийна успеваемост (DESIREЕ GAS) се усилва от 20 на 30% от допустимите разноски по плана без Данък добавена стойност. Занапред на клиентите ще се покрива напълно и цената за присъединение без Данък добавена стойност, като се резервира таванът на финансиране от 1000 eвро за високоефективни котли и 1200 eвро за кондензационни котли на домакинство. Същевременно срокът на деяние на програмата се удължава до юни 2020 година Това са главните промени по програмата, която работи в страната от август 2016 година Допълнителните съглашения с газоразпределителните сдружения, които вземат участие в програмата, бяха подписани през днешния ден в наличието на министъра на енергетиката Теменужка Петкова и на Валентин Шайдер – началник на Международен фонд " Козлодуй " от Европейската банка за възобновяване и развиване.

С тези промени изискванията по програмата се усъвършенстват доста. Това ще даде опция на по-голям брой семейства да се възползват от преференциалните условия за битова газификация, сподели министър Петкова по време на церемонията за сключване на спомагателните съглашения. По нейните думи, промените ще улеснят усвояването на средствата и ще усилят броя на семействата, ползващи природен газ. Министър Петкова благодари на донорите от Международния фонд " Козлодуй " и на Европейска банка за възстановяване и развитие, която управлява средствата по фонда, за отличното съдействие, което е основно изискване за сполучливата реализация на плана.

Домакинствата, които към този момент са се присъединили в програмата, също ще могат да получат по-голям % безплатно финансиране. Разликата сред 20% и 30% и таксата за присъединение ще им бъде възобновена през месечните сметки за употребения природен газ. За да се възползват от това, те би трябвало да подадат заявление в локалното газоразпределително сдружение до 31 март 2019 г.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР