Безусловната подкрепа на патриарх Кирил за кръвожадния руски президент Путин

...
Безусловната подкрепа на патриарх Кирил за кръвожадния руски президент Путин
Коментари Харесай

Да се молим за здравето на Путин? Той трябва да бъде анатемосан.


Безусловната поддръжка на патриарх Кирил за кръвожадния съветски президент Путин е предстояща, написа Александър Андреев. Неслучайно на Кирил се приписват топли връзки с Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

Човек незабавно може да се досети за част от вероятните пожелания към съветския президент Путин през днешния ден. Те са свързани с преизподнята, с подземното царство, с безконечния огън, с адските страдания и с други старозаветни неща.

По-сдържаните вероятно биха поискали на съветския президент да спре начаса, която мазета десетки хиляди и унищожи живота на милиони.
Редакцията предлага
Подкрепата на патриарх Кирил към Путин не е инцидентна

В същото време от името на огромните му почитатели по въпроса към този момент се произнесе не различен, а. Не, той не приказва за преизподнята и за безконечния огън, както би му се полагало. Напротив. Със съответния камбанен звън и клатещи се кадилници Кирил прикани всички архиереи, монаси и миряни в този ден да възнесат усърдна домашна молитва за здравето на Главата на съветската страна. По-нататък в известието на Патриаршията се каканиже за дългоденствие и благополучие, мъдрост и здравина духовна, които в името богохранимото Отечество би трябвало да обсипят кръвожадния рожденик, амин!

Тук човек може единствено да се хване за главата и да стартира да си скубе косите. Като в действителност му се желае да оскубе рехавата брада на Владимир Михайлович Гундяев, по-добре прочут като патриарх Кирил.

Но безусловната поддръжка на Руската православна черква за войнолюбеца Путин не идва ненадейно и на празно място. Двамата Владимировци, Гундяев и Путин, са родом от Ленинград. Единият е бил офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), на другия се приписва топла връзка с тази " благотворителна " организация. Кирил попадна под съмнение и по отношение на тютюнева контрабанда – добре познатите схеми от 1990-те години, когато организации с идеална цел, в това число и в България, се възползваха от статута си и заобикаляха митническите ограничавания.

От обичта към ближния и милосърдието няма и диря

Но всичко това са дребни, съпътстващи обстоятелства. За благословиите, които един от най-важните християнски водачи в света сипе над главата на един от най-големите нарушители през днешния ден, от дълго време има пояснение и то е комплексно. РПЦ постоянно е била държавна черква, постоянно е скланяла глава пред Кремъл, в това число и по времето на Съюз на съветските социалистически републики, когато правоверните архиереи са избити, а останалите са купени и вербувани от Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Освен това водачът на РПЦ явно е умствен следовник на дълбокоумните възгледи на своя съименник в Кремъл: няма такава страна, няма подобен народ, няма и Украинска православна черква.

А какво ли мислят за всичко това откровено вярващите християни в Русия? Та нали тяхната религия издига на фундамент милосърдието, миролюбието, обичта към близък, " дай втората риза ", " подложи втората буза "? Нима богобоязливите Путин и Гундяев следват тези наставления?

По същата тематика: " Общността на православните в Русия ще оцелее без значение от политическия режим. Но Руската православна черква като организация, наследила хилядолетна история, към този момент се срутва в тежка морална рецесия, излаз от която към този момент не се вижда. "

Въпросът е: дали " общността на православните "  в Русия в миналото ще прогледне и ще се опълчи освен против Путин, само че и против столетните имперски упоритости на последната оживяла колониална страна.

***
Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР