Безспорно състоянието на детските площадки е от голямо значение за

...
Безспорно състоянието на детските площадки е от голямо значение за
Коментари Харесай

Безопасни ли са детските площадки в София? Родители сигнализират за нередности

Безспорно положението на детските площадки е от огромно значение за децата, с цел да могат да се забавляват и играят безвредно.

Повдигаме тази тематика след един случай на детска площадка с 3-годишно дете, което е със съществено пострадване и ще се възвръща дълго.

Преди дни 3-годишната щерка на Вирджиния си играе на тази детска площадка. Докато се пуска по пързалката върху нея връхлетява друго 6-годишно дете с колело.

След конфликта момиченцето е със строшен на 2 места крайник и ще бъде с гипс месец и половина. Майката не упреква никого, само че счита, че причина за нелепия случай е неналичието на ограда на детската площадка.

„ Това разрешава достъпа на колела, на ролери, на скейтборди, най-много на колела. Съответно детска площадка от този вид и колело са безусловно взаимоизключващи се неща. Според наредбата е най-логично една такава детска площадка да бъде оградена ", споделя Вирджиния Крефт.

В писмена позиция до Българска национална телевизия от кметството на регион Витоша, където се намира детската площадка, настояват, че по случая не е постъпвал сигнал и прецизират:

„ Това е съществуваща остаряла детска площадка. Съоръженията са остарели, само че във функционално положение. Детската площадка е ситуирана в зелените площи пред 26 СУ, които са оградени напълно с прозирна ограда, която лимитира достъпа до прилежащите улици, а пейките до детската площадка са ремонтирани неколкократно, главно след вандалски прояви в тъмните часове на деня ".

На територията на столичните паркове и градини съществуват 125 детски площадки, от които 105 са съобразени с нормативните условия. А те са: здрави и безвредни уреди, ударопоглъщаща гумирана настилка за най-малките, ограда, указателни табели с телефонен номер при незабавни случаи, името на виновното длъжностно лице и по опция на практика препоръки по какъв начин да се избегнат евентуални рискове и опасности от пострадване при потреблението на оборудването за игра.

За площадките в кварталните градинки обаче статистика липсва, регистрират от Сдружението „ Безопасни детски площадки "

„ Към 2018 година към 80% от детските площадки в София не бяха приведени по отношение на условията за сигурност, а след 2018 година, това което се случи е, че бюджетите на общината за детски площадки за тяхното поддържане и създаване внезапно понижиха, поради коронавирус рецесията ", изяснява Мая Цанева- съдружие " Безопасни детски площадки ".

Най-зле поддържани са площадките в кварталните градинки. Някой не са ремонтирани от години, алармират родители.

„ Съоръженията за игра са най-малко на 40 години, поддръжката им се показва в това, че ги боядисват един път на 3-4 години, само че то се вижда, че са счупени и са рискови, тръби - ръждясали и така нататък ", споделя Георги Петков, родител.

Липсата на устойчива политика по тези въпроси е главният проблем у нас, считат специалистите от неправителствената организация за оценка на риска в зоните за игра РОСПА.

„ Адекватно да се проучва, съответното пространство, където ще се построи нова или където има съществуваща площадка да се обнови, т.е. да не се гледа единствено на проект, на схема, чертежа, само че да се отиде на самото място и да се реши ", прикани ланд. арх. Ивайло Сиркаров- РОСПА.

За по-голяма сигурност на децата по време на игра площадките би трябвало да имат огради.

„ Да, наложително е, само че отново споделям, за площадките, които са преведени в сходство на наредбата, за детските площадки, защото останалите не дават отговор. Те би трябвало или да бъдат отстранени или на тяхно място да бъде
построена нова площадка ", съобщи ланд. арх. Димитър Данчев, шеф на дирекция „ Зелена система ".

Над 5 милиона лв. е вложила Столична община през последните години за построяването на 120 нови детски площадки. За актуалната година са финансирани единствено 3 нови площадки заради финансовите лимитирани поради пандемията от ковид. Контролът за сигурността на оборудванията обаче е непрекъснат, настояват от общината:

„ Регулярно се вършат такива проекти за поправки и възобновяване на детски
площадки, надлежно се желае финансиране и при обезпечено такова биват възлагани за ремонт ", споделя ланд. арх. Димитър Данчев шеф на дирекция „ Зелена система ".

Видим резултат от контрола обаче няма, считат родители:

„ Какво би трябвало да се направи съгласно вас? Да извърнат съответно внимание, имаме образци на запад, в Европа. Елементарни са нещата, добре че започнаха в последна сметка тези настилки да ги поставят ", разяснява Евгения Трайкова, родител.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР