Безспорно най-обсъжданото събитие на зимната Олимпиада в Пекин 2022 година

...
Безспорно най-обсъжданото събитие на зимната Олимпиада в Пекин 2022 година
Коментари Харесай

Фабриката за деца на Етери Тутберидзе - какво не е наред с руското фигурно пързаляне

Безспорно най-обсъжданото събитие на зимната Олимпиада в Пекин 2022 година е допинг абсурдът на 15-годишната съветска фигуристка Камила Валиева. Но зад тази история се крие поредност от възходи и сривове на девойки, подбрани и тренирани от Етери Тутберидзе. Именно тя води фигуристките към олимпийския връх не един и два пъти, само че с цената на какво!

Съмнение в допустимостта на методите на Тутберидзе се появиха след случая с олимпийската шампионка в отборното класиране през 2014 година Юлия Липницкая. На Олимпиадата през 2014 година тя печели злато в отборното класиране, а в самостоятелното е на 5-то място. Освен това Липницкая е международна шампионка за младежи (2012), европейска шампионка (2014). Юлия е най-младата шампионка в историята на Зимните олимпийски игри, на 15 години и 249 дни.

Ако през 2014 година появяването на Липникцая беше непредвидена, то през 2022 година присъединяване на Валиева е закономерно разследване от треньорските способи на Тутберидзе, които с всяка минала година провокират от ден на ден въпроси.

В момента Валиева е единствената фигуристка, която извършва троен аксел и четворен скок в една стратегия. Самата тя споделя преди време: " Веднъж Етери Георгиевна призна, че харесва фигуристи, които са близки до отчаянието... Радвам се, че тя повярва в мен и стартира да ме тренира. "  

Фабрика за деца

Тутберидзе е първият треньор в света " пуснал на конвейер " осъществяването на четворни скокове в женското фигурно пързаляне. Те са изпълнявани от множеството ученици на Тутберидзе. Тайната на триумфа може да се крие в малко или доста волната трактовка на разпоредбите във фигурното пързаляне - специалистите означават, че от време на време фигуристките позволяват неправилна постановки при осъществяването на скока. Освен това става въпрос и за " възрастова гражданска война ", станала в треньорския щаб на Тутберидзе, която не инцидентно назовават " фабрика за деца . "




За осъществяването на четворен скок е належащо доста мощно изпитание, с цел да съедини момента на отвесния отскок от леда със почналото въртене. Конституцията на женското тяло не разрешава това да бъде направено и по тази причина те се извършват единствено от подрастващи девойки, чието тяло към момента не е развито.

Изпълнението на четворни скокове може да докара до съществени контузии, най-много в региона на гърба. Освен това те би трябвало да поддържат ниско тегло и да са на строга диета, което може да докара до хранителни разстройства. Точно както се случи с Юлия Липницкая, която лекува анорексия след присъединяване си в Олимпиадата.

След навършване на пълноправие този спорт става затворена врата за девойките - те стартират да падат при осъществяването на детайлите и са принудени да завършат кариерата си прекомерно рано без да имат опция да възнамеряват идващ олимпийски сезон.

Прекрасна, само че жестока

Етери Тутберидзе не един път е упреквана в грубо отношение към фигуристките.
Лекарство на дядото на Валиева е замърсило тестът й
Забраненото вещество, открито в допинг-пробата на съветската фигуристка Камила Валиева е попаднало дружно с артикул, който е използва...
Прочети повече
" Не всички схващат, че в случай че треньорът крещи - значи обича. Това значи, че той вижда в теб нещо, което го няма при другите спортисти ", изяснява Тутберидзе отношението си към девойките.

Тя назовава " пропусната опция " отводът на възпитаничката й Алена Косторная от подготовка поради счупена ръка.

" Тя просто напълно не би трябвало да яде. Много ми е мъчително, че се постанова да изтърпи всичко това, само че нищо не мога да направя. Тя е воин, ще се оправи. Когато би трябвало да отслабне, тя яде единствено прахуляк - фибри, които й дават сила. Теглото понижава доста постепенно по 100 г дневно, само че тя се върша, Слава богу ". По този метод Тутберидзе изясни положението на Юлия Липницкая преди Олимпиадата през 2014 година.




Олимпиадата през 2018 година също не мина без драми. Тогава в последния миг Тутберидзе включи в състава с изключение на водещата Евгения Медведева (тогава на 19 години) и 15-годишната Алина Загитова. Медведева остава втора в крайното класиране единствено с 1,31 точки зад Загитова. Малко след Олимпиадата афишира, че напуща Тутберидзе, намеквайки, че треньорът не й е дал късмет да завоюва заслуженото олимпийско злато, включвайки по-младата Загитова в надпреварата.
Изпълнението, което сложи международен връх на Олимпиадата (ВИДЕО)
Руската фигуристка Евгения Медведева усъвършенства личния си международен връх за най-вече събрани точки в къса стратегия в отборната над...
Прочети повече
Пред ТАСС самата Тутберидзе разяснява случилото се по този начин: " Медведева завоюва олимпийското сребро. До този миг тя печелеше всички надпревари. Разбирате ли, че някои спортисти не реализират даже част от тези заслуги и би трябвало да се цени това, което имаш. Трябва да благодариш на Господ, че даже с контузии и проблеми всичко е било добре. Колкото по-труден е пътят към задачата, толкоз по-ценен е самият орден - не би трябвало да да бъдеш неудовлетворен от медала. Пътят на Женя беше по-труден от този на Загитова, само че мнозина не реализират даже и това. "  




Любопитно е, че дъщерята на Етери Тутберидзе Диана Дейвис е състезателка от танцовите двойки, където няма комплицирани акробатични детайли и състезателите са пощадени от съществени контузии и проблеми със здравето в зрелост.

Заплаха за фигурното пързаляне

Спортистите са на едно мнение, че безпощадният конвейер и тормоз над деца в търсенето на олимпийското злато няма да доведат до нищо положително, нито на девойките, нито на фигурното пързаляне.
Първата жена в историята, която извърши четворен скок на олимпийски игри, е с позитивна проба за допинг (ВИДЕО)
Руската състезателка по фигурно пързаляне Камила Валиева даде позитивна проба за неразрешено вещество преди Олимпийските игри в Пекин,...
Прочети повече
" Познавам доста спортисти, които са сломени прочувствено и физически, тъй като за системата няма значение какъв брой човешки материал ще отиде на вятъра, до момента в който има даже малко на брой, които подхождат на упованията. Но най-страшно е за тези, които са могли да се задържат в спорта (макар и няколко години), а след това се " чупят ", тъй като са прекомерно остарели, с цел да продължат кариерата си ", споделя финландската фигуристка и трикратна медалистка от европейски шампионати Кийра Корпи.




Треньорът и фигурист Александър Жулин предлага да се поведе борба  и да се вдигне възрастта за присъединяване в надпревари. Според него в случай че това се промени ще даде опция на треньорите да развиват девойките вярно и ще понижи контузиите. Стремежът към четворните скокове е великански късмет да получиш контузия. Фигуристките се стремят да изиграят всичко до 15 години, а след това? 

Как може Каролина Костнер или Евгения Медведева да се конкурират с 14–15-.годишни девойки, които скачат четворни без да схващат нищо.

" Едно е явно - " детската фабрика " на Етери Тутберидзе е единствено разследване от нечовешката просвета, която се е наложила в този тип спорт. И тя не е измислена от нея. Има не малко треньори, които работят по сходен метод и доста федерации утвърждават тези способи на подготовка ", споделя още Корпи.

Още от ОЩЕ СПОРТ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР