„Безспорно е възможно да се върнат нежеланите подаръци, ако са

...
„Безспорно е възможно да се върнат нежеланите подаръци, ако са
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов: Понякога нежелан подарък може да бъде върнат и без касова бележка

„ Безспорно е допустимо да се върнат нежеланите дарове, в случай че са купени по интернет, а при покупки от комерсиалната мрежа това е въпрос на добра процедура от страна на търговеца. Много постоянно става дума за битова електроника, която има гаранционна карта, а от нея излиза наяве от кой обект е купена ”, изясни ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в предаването „ Лице в лице”.

Връщането на нежелани дарове от време на време може да е проблем – защото подаръците не се подаряват с касова записка, а пък и получилият подаръка евентуално няма да желае да стане ясно, че не го е харесал и желае да го върне.

Сред най-фрапантните нарушавания в последно време Маргаритов уточни, че е имало търговци, които преди „ Черния петък” са вдигнали внезапно цената на избрана стока, и след това – даже след понижението, тя се е продавала на по-висока цена, в сравнение с нормално.

Всеки потвърден случай на нелоялна процедура предстои на глоба – тя е 30 хиляди лева при в началото нарушаване и 50 хиляди при наново. Обмислят се и разновидности глобата да е % от оборота на търговеца – както процедура Комисията защита на конкуренцията, да вземем за пример.

По думите на Маргаритов допълнително от 2/3 от случаите на обжалвани актове, КЗП печели делата. Не всички актове обаче се апелират.

Според законодателство в този момент не може да се подписа контракт по телефона, само че могат да се договарят условия. За да има резултат, обаче, договорът би трябвало да бъде подписан . Това може да стане и отдалечено – т.е. да бъде изпратен за автограф по пощальон.

Потребителите обаче би трябвало да са деликатни и да не подписват под натиска на бързащия пощальон, а да се срещнат добре с документа. Куриерът може да пристигна и повторно, уточни Маргаритов.

Човек би трябвало да се замисля при прекомерно положителните предложения – има някои неща, които не звучат действително, посъветва потребителите той.

Вижте още във видеото:

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР