„Безспорно е, че Русия продава по-малко газ в Европа. Това

...
„Безспорно е, че Русия продава по-малко газ в Европа. Това
Коментари Харесай

Експерти: Ще се справим и без руски газ, няма опасност за страната ни през зимата

„ Безспорно е, че Русия продава по-малко газ в Европа. Това основава напън върху цените”, съобщи Лъчезар Богданов, икономист от Института за пазарна стопанска система пред Нова телевизия.

„ Както споделиха сътрудниците сега у нас влизат избрани количества съветски газ. Благодарение на това системата районно е уравновесена. Ако тази обстановка се резервира и през зимата няма да има физически дефицит на газ. Притеснението е, в случай че тези количества, които влизат в балканския район от Русия и отчасти оставят у нас, тотално спрат. Тогава е допустимо да настъпи обстановка, в която да има прочут дефицит. Не приказваме да бъде напълно спряно газоподаването, а да има прочут недостиг на пазарите. Надяваме се да не стигнем до крайни мерки”, разяснява Кирил Темелков, зам.-председател на Българската газова асоциация.

„ Няма заплаха страната ни да остане неподготвена за зимния интервал от позиция на енергийните източници. Към днешна дата данните демонстрират, че у нас влизат 477 тераватчаса газ от съветски поток. От тях за нас остават 20%”, сподели Иван Хиновски от Българския енергиен и минен конгрес.

Можем да създадем по този начин, че да употребяваме и газ от Италия, която получава газ и от Африка. Всичко е въпрос на дипломация и политика, сподели още той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР