Безсмислено е да ходите за тези гъби в гората с

...
Безсмислено е да ходите за тези гъби в гората с
Коментари Харесай

Как гъбите от Чернобил ще помогнат на първите колонисти да оцелеят на Марс

Безсмислено е да ходите за тези гъби в гората с кошница. За да ги съберете, по-скоро ще ви би трябвало костюм за химическа отбрана и противогаз. Защото става дума за радиотрофни гъби, които не употребяват фотосинтезата като източник на сила за своя напредък, както го вършат другите уважаващи себе си растения, а единствено от йонизиращо излъчване. Те са склонни да порастват в рискови условия. Например, няколко години след повредата в атомната електроцентрала (АЕЦ) в Чернобил, тези гъби бяха открити по стените на реакторната зала на четвърти енергоблок. На повърхността на структурите на електроцентралата, в мощно радиоактивните охладителни езера, както и в почвата, са открити общо към 200 типа гъби, които съдържат в обилие меланин, пигмент, който е кадърен да всмуква радиацията. И учените се замислиха: а за какво да не употребяват тези суперспособности на тези биологични организми за мирни цели. И по-специално, като радиационен щит, който да пази астронавтите по време на колонизацията на Луната, а по-късно и на Марс, написа Ярослав Коробатов в kp.ru, представен от Труд.

Трябва да се каже, че това е въпрос за доста близко бъдеще. Американците възнамеряват да кацнат на Луната през 2024 година като част от своята задача Artemis. А през 2028 година НАСА ще стартира построяването на своята непрекъсната база на Луната – плацдарм, от който ще стартира подготовката за пилотиран полет до Марс. Самата транспортна система – ракетата и галактическият транспортен съд – са във висока степен на софтуерна подготвеност. Проблемът е, че има закъснение в системите за поддържане на живота и отбраната на здравето на екипажа.

Най-сериозната опасност за здравето на астронавтите по време на полетите в дълбокия космос е галактическата радиация. На Земята ние сме предпазени от този поток от заредените частици от магнитното поле на планетата. Затова през годината един човек на Земята получава междинна доза от йонизиращото излъчване от към 6,2 милисиверта (mSv). Но жителите на Международната галактическа станция, която се намира на височина от 408 километра (където магнитното поле е отслабнало), получават към 144 mSv. За една година, прекарана на Червената планета, марсианският колонист ще получи към 400 mSv, основно поради галактическата галактическа радиация. За съпоставяне, ликвидаторите на АЕЦ в Чернобил получиха доза от 250 mSv, и те към този момент нямаха право да работят в рискови обстановки и бяха изпратени отвън зоната на злополучие.

Оказва се, че след 3 години на Марс астронавта без надеждна отбрана, ще заболее от лъчева болест.

През 2019 година на Международната галактическа станция (МКС) беше изпратена самостоятелна лаборатория с проби от Cladosporium sphaerospermum, с цел да види по какъв начин се държат тези организми в изискванията на орбиталната станция. Експериментът продължи 30 дни. Оказа се, че на борда на МКС гъбите от Чернобил са натрупали тегло с 21% по-бързо, в сравнение с в земни условия. Учените приписват това на обстоятелството, че високото равнище на йонизиращо излъчване е потребно за Cladosporium sphaerospermum и жестоко казано те се хранят от него. Но най-важното е, че датчиците, изцяло предпазени от тъничък пласт от тези гъби, са получили междинна доза на радиация с 4,34% по-ниска от тази на контролните устройства.

Не наподобява ли доста? Но би трябвало да се вземе поради, че дебелината на „ ливадата “ от тези гъби беше единствено 1,67 мм!

„ Нашият опит показва забележителната дарба на гъбичките Cladosporium sphaerospermum да пазят екипажа от галактическа радиация “, споделя Греъм Шунк, професор по физика в Университета на Северна Каролина. Резултатите от този опит на научната работа е оповестен в изданието BioRxiv.

Учените пресмятат, че един пласт от меланизираната гъбична биомаса с дебелина почти 2,3 метра (с 8,6 % наличие на меланин) ще бъде нужен за намаляването на равнищата на радиация на Марс до безвредното равнище на Земята.
Според проекта ще бъде допустимо да се основават живи композитни материали за радиационно леговище благодарение на 3D биопринт навръх Марс.

Гъбите Cladosporium sphaerospermum могат да употребяват съвсем всяка въглеродна биомаса за своя напредък. Например органичните боклуци от колонистите или цианобактериите (наричани още синьо зелени водорасли). Последните ще бъдат откарани до Луната и Марс, с цел да създават О2 и ядлива биомаса.

Според учените гъбите от Чернобил могат дейно да работят като един от детайлите на радиационна отбрана по време на проучването на дълбокия космос. Освен това този радиационен щит е кадърен да се самовъзстановява и да се съпротивява на нарасналото влияние на радиацията.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР