Безследно изчезналият IT специалист Александър Алтънбашев най-вероятно е бил ликвидиран

...
Безследно изчезналият IT специалист Александър Алтънбашев най-вероятно е бил ликвидиран
Коментари Харесай

Смъртоносна версия! Отвлеченият IT спец Алтънбашев – убит и заровен на Витоша

Безследно изчезналият IT експерт Александър Алтънбашев най-вероятно е бил премахнат и заровен на Витоша часове откакто е бил похитен на 23 май, заяви столичен вестник, базирайки се на информация от криминалисти, ангажирани с издирването на 33-годишния търговец на криптовалути. Седмица след загадъчното изгубване на младия предприемач, от него няма никаква диря, а околните му не са били търсени от никого с искане да им бъде заплатен откуп.
Александър Алтънбашев бе разгласен за похитен от фамилията му на 24 май, малко откакто непостоянен и до през днешния ден мъж с каска на моторист влезе в жилището му с неговите ключове. След като е бил видян от сестрата на Алтънбашев, която живее в жилище на същия етаж, мъжът се изнесъл бегом и отпрашил с мрачен джип, каран от русокоска. До този миг обаче от Министерство на вътрешните работи не са съумели да разпознават и арестуват мистериозния клиент в дома на Александър. Предполага се, че мъжът е бил част от бандата, похитила криптотърговеца и е влезнал в жилището, с цел да вземе оттова паролите за виртуалния портфейл на Алтънбашев.
Малко откакто неканеният посетител си е тръгнал от жилището на Александър Алтънбашев, мобилния телефон на предприемача е загасен в региона на Околовръстното шосе на Бистрица. Заради това криминалистите допускат, че Александър е погубен и след това заровен в този регион, някъде на Витоша.
„ Много дребна е вероятността да е към момента жив, в случай че самичък не е провел мнимото си похищение и последвало изгубване. Ако беше похитен в реалност, към този момент щеше да има знак от похитителите му и искане за откуп “, разяснява тъмно столичен антимафиот.
Сред обвинените за изгубването на Александър Алтънбашев е горублянския разбойник Ивайло Борисов – Иво Ториното, доближен до мафиотския необут Златомир Иванов – Златко Баретата. Съмненията към Ториното бяха поради изпратените 3 есемеса към него от телефона на Александър Алтънбашев. При разпита си в Столична дирекция на вътрешните работи Ивайло Борисов обяснил, че е бил другар с Александър и че двамата постоянно са се срещали, само че не са развивали общ бизнес. Ториното обаче е отказал да бъде подложен на детектор на лъжата и поради това неговата роля в престъпния сюжет към момента не е изяснена изцяло. Засега крими босът е разпитван единствено като очевидец, само че съгласно осведомени е подложен под наблюдаване от Министерство на вътрешните работи, а съдът му е наложил възбрана да напуща България, с цел да бъде разполагаем на следствието.
Според криминалисти, Александър Алтънбашев е имал финансови връзки с Иво Ториното, който му пазел гърба от други жители на ъндърграунда. Смята се, че Ивайло Борисов също е вложил част от благосъстоянието си в криптовалута, а с виртуалния му портфейл е оперирал изчезналия IT експерт.
Водещата версия за отвличането на Александър Алтънбашев е, че той е отвлечен поради големи загуби на свои сенчести клиенти в сриналата се алгоритмична крипто монета на Terra – USТ (LUNA). Тя се срина от 96 $ на 0,011 цента през последния месец и нанесе обща загуба на вложители от цялостен в свят в размер на колосалните 40 милиарда $.
Според сигурен източник, през последната година Александър Алтънбашев е вложил над 5 милиона лв. в алгоритмичната криптомонета, подведен от гаранцията, че валутата е постоянна и ще му донесе обезпечена месечна рентабилност от 20%. Повечето от парите са били на клиенти на Александър, до един жители на ъндърграунда. От Министерство на вътрешните работи настояват, че нямат данни криптопортфейлът на Александър да е докосван, защото той си държал паролите в банков сейф. На процедура обаче от Министерство на вътрешните работи няма по какъв начин да знаят дали някой не е източил портфейла с криптовалута на Алтънбашев, защото той е непроследяем без нужната ключова дума.
Според друга версия, стартирана от източник от ъндърграунда, отвличането на Александър Алтънбашев може и да е обвързвано с хакерската офанзива над сдруженията „ Сирма холдинг “ и „ Лев инс “. Преди месец хакер с псевдонима Емил Кюлев разпрати имейли до медиите, в които се похвали, че е пробил системата зи сигурност, употребена от всички застрахователни компании в България. Той е изискал колосална сума за отпук, с цел да възвърне данните. Дали изчезналият Александър е забъркан и в сходни тъмни каузи, към момента не може да се каже сигурно.
Знае се, че младият мъж е поддържал много висок стандарт на живот в последните години. Той се похвалил, че си е купил къща в Дубай за 2 милиона евро, имал и имение в Халкидики, Гърция.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР