Безскрупулните обиди, откровените лъжи, бруталните клевети и пикантните конспиративни теории

...
Безскрупулните обиди, откровените лъжи, бруталните клевети и пикантните конспиративни теории
Коментари Харесай

Предизборният пиар - война без правила

Безскрупулните обиди, откровените неистини, бруталните клюки и пикантните тайни теории постоянно са съпътствали предизборните акции у нас. Политиката в България от дълго време е превърната в пиар конкуренция - колкото и добре да живее човек, идват талазите на пропагандите, които постоянно опустошават положителните планове и на партиите, и на гласоподавателите. Често мярката се губи и отминалите трети за тази година избори " 2 в 1 " демонстрираха, че акцията пристигна допълнително на всички участници във вота. Но - на избори като на избори... Няма спор обаче, че политиците застанаха на старт на предизборната акция още по време на 45-ото Народно заседание, продължиха словесния маратон и по пистата на идващия парламент. Помните ли пламенните речи, популистките изявления, гръмките манифести и откровените операции, които се лееха от трибуната на законодателния орган?!

Едва ли в миналото сме били очевидци на толкоз заливане с тиня и на изострени до прекаленост връзки сред играчите в шоуто " Избори ". Цял месец партии и мераклии за депутати се тръшкаха със злобна пяна на уста в устрема си да уязвят съперника. Но не с причини и послания, а с обиди, клюки и оклеветяване. Това може би е разбираемо за новите играчи, само че надали оправдава арогантната настъпателност на ГЕРБ и Движение за права и свободи, които потвърдиха, че

змията хапе най-силно, когато умира

Да, ясно е, че борисовчетата не са прочели мъдрото обръщение на някогашния президент на Съединени американски щати Ейбрахам Линкълн, който споделя, че можеш да лъжеш целия народ за известно време, може да лъжеш част от народа от самото начало, само че не можеш да лъжеш целия народ от самото начало. Дори от Движение за права и свободи, които по традиция са сдържани в квалификациите, в тази предизборна акция се разпасаха неконтролируемо. Явно залогът за ориста и предизвестената загуба на вярното им аверче ГЕРБ беше голям... И лъсна истината, която всички знаехме от дълго време - хората на Бойко Борисов и на Ахмед Доган са трайно зашити едни за други.

И не са инцидентни воплите им, че техни членове и съидейници са били репресирани от Министерство на вътрешните работи по време на акцията. Подложени сме на политически гнет, ревнаха в един глас ГЕРБ и Движение за права и свободи и съумяха да трансфорат риданията си в наслов на акцията си. А то се знае, че влизането в ролята на жертва съвсем постоянно има мобилизираща роля, най-често гласоподавателите се хващат на въдицата. Само че ред сълзи и ред сополи надали към този момент хващат дикиш, тъй като машинното гласоподаване пресече до някаква степен фалшиментото на изборите. Нашето общество обаче е потвърдило, че е с къса памет и не помни доста от грешките и греховете на политиците. Показа го и на отминалите избори...

Не знам дали помните поучителната приказка за лъжливото овчарче. Предизборната акция сподели, че Движение за права и свободи и ГЕРБ са основните герои в притчата. И двете партии могат да се борят за нови върхове в казаните и изписаните фалшив вести. Може би е ненужно да обосновавам изказванието си с цитати, само че уповавам се помните лъжите за издигнатите половин милиард километра пътища, че в България се слагат ваксини с изминал период на валидност и така нататък И всичко това - под разфокусирания взор на сякаш разсеяния основен прокурор Иван Гешев, който от самото начало се правеше на умряла лисица. Всъщност, нашите политици не си дават сметка, че всяка лъжа може да бъде разобличена, само че по този начин и не се научиха да лъжат по-малко. Или най-малко да не се пробват да упрекват другите в неистина, в случай че сами са били разобличени като лъжци.

За следващ път лъсна

простащината и арогантността

към съперника от страна на ГЕРБ. Изнервен и предвкусващ загубата, Бойко Борисов ни заливаше с логореята си от екрани и ефир със злобни квалификации, намеци, простотии и откровени неистини. Естествено, словесните му стрели бяха ориентирани най-много към президента Румен Радев. Бившият министър председател бълваше жлъч, огън и жупел, като всяка втора мантра беше за вдигнатия пестник на президента. Пиарите на Анастас Герджиков демонстрираха безспорна некомпетентност за езика на жестовете, само че пред непросветения гласоподавател номерът минава. Имиджмейкърите на някогашната власт би трябвало да знаят, в случай че изобщо са учили какво в действителност е пиар, че арогантните нападения на простащината постоянно се връщат като бумеранг към тези, които я употребяват. Да наричаш съперника си " водач на аероплан ", " зелен чорап ", " българоубиец " и " деспот " надали е демонстрация на положително образование и не носи повишение на рейтинга, а единствено негативи, както демонстрираха и резултатите от изборите.

И в тази предизборна акция

не липсваха парадокси

Екипът на Лозан Панов предложи на гласоподавателите избирателен репортаж от къщата му в монтанското село Превала, в който излезлият в отпуск ръководител на Върховен касационен съд се хвали с реколтата си от лук и домати. Клипът провокира доста реакции в обществената мрежа, в това число и насмешки: " Затиска ли си киселото зеле с жълто паве? "... Предизборно Мая Манолова си боядиса косата и стана брюнетка. В обществените платформи клипът с новата ѝ прическа стана шлагер със саркастичното обръщение " Промяната е най-якото нещо ". Делян Пеевски показва цялостна амнезия и отсече, че няма нищо общо с медии, с избора на Иван Гешев, със закона " Магнитски ", с банкрута на " Лафка ", с някогашния министър председател Борисов и така нататък

В предизборната борба лъсна и неповторимата дарба на ГЕРБ да играят без правила. И би трябвало да признаем, че от време на време им се получава, само че в тези избори номерът им не мина. Независимо, че шайката на Борисов загуби изборите, някогашният министър председател продължава да се държи като подобен. Защото държи в ръцете си огромна част от институциите и службите и им въздейства по този начин, както той знае и желае. Гербаджиите не престават да употребяват каналите си за информация, правосъдната система не е изменена, държавните служители са същите, както в ерата на Борисов. Целият този голям властови запас бе впрегнат в предизборната акция да крепи ГЕРБ.

Не бива да се пропуща и неповторимата обстановка, в която се организираха изборите. Заради КОВИД-мерките и рестриктивните мерки се наложи политиците да са гъвкави и изобретателни, с цел да поддържат връзка със своите гласоподаватели.

Като че ли Българска социалистическа партия съумя най-добре да се оправи с провокациите на предизборната война, в която всички правила бяха погазени.

Социалистите резервираха достолепие

и заобиколиха безсмислените спорове, не заливаха с тиня съперниците си, не упрекваха безпринципно, не сочеха с пръст. Вярно, нямаше ги всеобщите срещи с хората, които притеглят по собствен метод гласоподавателите, само че пък претендентите на левицата сякаш съумяха да стигнат до съвсем всички обитаеми места и в непосредствени диалози да усетят паниките и въжделенията на хората. Посланията, които те отправяха и във фейсбук, бяха смислени, разбираеми и съответни. Всички водачи на листи на " Българска социалистическа партия за България " и доста от претендентите в тях бяха показани пълноценно в медиите на партията посредством изявленията, диалози и репортажи.

Изборите към този момент са минало. По-важното е предизвикването пред спечелилите доверието на хората да изпълнят предизборните си обещания. За първи път от години президент и болшинство в Народното събрание ще работят в синхрон и това партньорство дава неповторим късмет за съставянето на съдружно държавно управление и за бъдещото му сполучливо действие. Тази първа стъпка към смяната демонстрира, че посоката е ясна и има вяра да бъдат изкачени и останалите стъпала към по-добрия живот. Има сила, подтик и голямо предпочитание за съставянето на постоянен кабинет. Важното е те да не бъдат пропилени, а да станат фундамент за новия път на същинската смяна.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР